Géén stilte s.v.p.!!

Terug naar lijst

Iedereen kent natuurlijk de bibliotheek. Maar ken je haar ook écht? Ik bedoel dat je niet alleen weet dat er een bieb bestaat, maar ook wat er allemaal te vinden is en wáár je het kunt vinden? Stap er rustig eens binnen en kijk goed rond! De mensen die in de bibliotheek werken, helpen je graag.

Weet je dat in de meeste bibliotheken het lidmaatschap voor kinderen gratis is? Dat is fijn, want dan kun je zoveel lezen als je wilt. Alle boeken die wij op deze site bespreken bijvoorbeeld!

Er zijn niet alleen veel boeken ín de bibliotheek. Er komen ook steeds meer boeken óver bibliotheken. De meeste ervan zijn geschreven voor peuters en kleuters.

Een heel eenvoudig, kartonnen boekje is 'Naar de bieb'. Het verhaal gaat over Gust, die een biebboek zo leuk vindt dat hij het eigenlijk niet meer terug wil brengen. Maar het moet van mamma en zo komt Gust erachter dat de bibliotheek nog veel meer mooie boeken heeft.

Ook 'Muis in de bibliotheek' laat zien dat er heel veel mooie boeken te vinden zijn in de bibliotheek. Maar daarnaast is er nog veel meer te beleven: je kunt computeren, een kopie maken van je allermooiste tekening en er wordt ook vaak voorgelezen. Het is een vrolijk boek en klopt veel beter met hoe het in het echt gaat dan het filmpje dat ik van Muis in de bibliotheek ken. Daar hebben Muis en haar vriendjes ook veel plezier in de bibliotheek, maar wordt ze steeds verteld dat ze stil moeten zijn. Heel jammer, want het wordt zó vaak gezegd, dat je al geen zin meer zou hebben om te gaan!

Op dinsdag gaan Bibi en haar mamma altijd naar de bibliotheek. Bibi vindt het heerlijk. 'Bibi gaat naar de bieb' vertelt tenminste niet dat je stil moet zijn in de bieb. Gelukkig maar, want in welke jeugdbibliotheek is dat nog zo? Natuurlijk moet je niet rennen en gillen, maar dat is logisch. Dat doe je niet zomaar als je ergens op bezoek bent. Maar gewoon kletsen is toch niet erg? Dat maakt het juist zo gezellig! En dat het ook om de gezelligheid gaat, hebben de makers van dit boek heel goed begrepen. Want als ze in de bibliotheek zijn geweest, gaan Bibi en haar mamma altijd nog ergens koffiedrinken. Dit boek laat goed zien hoe een bibliotheekbezoek kan gaan en heeft ook nog eens de perfecte sfeer te pakken!

In 'Maar dat is mijn boek!' heeft Lola een lievelingsboek dat ze steeds maar weer wil lenen bij de bieb. Dit is een probleem als op een dag een ander kind haar lievelingsboek meeneemt. De broer van Lola laat zien dat er nog veel meer interessante boeken zijn. Het duurt heel lang voor hij Lola overtuigd heeft, maar als het eenmaal gelukt is, heeft Lola een nieuw lievelingsboek erbij. Dit boek gaat vooral over het plezier in lezen en hoe goed de bibliotheek je daarbij kan helpen.

Een prachtig boek dat een beetje spot met alle vooroordelen over bibliotheken, is 'Niet brullen in de bieb!' Op een dag stapt er zomaar een leeuw de bibliotheek binnen. Van de bibliotheekjuffrouw mag hij blijven, als hij zich maar aan de regels houdt. De leeuw vindt het heerlijk in de bieb. Hij helpt de boeken afstoffen (met zijn staart) en laat kinderen die niet bij de bovenste plank kunnen op zijn rug staan. Maar het meest geniet hij nog van het voorleesuurtje. Op een dag gebeurt er iets waardoor de leeuw zich niet aan de regels van de bibliotheek kan houden. Hij brult en is daarom niet meer welkom in de bieb. Gelukkig komen de mensen erachter dat er een goede reden was voor de leeuw om te brullen en loopt alles uiteindelijk toch nog goed af.

Tot slot nog twee boeken die niet echt over de bibliotheek gaan, maar die ik toch nog even wil noemen. 'Wolven' is een verhaaltje over een konijn dat graag meer wil weten over wolven. Hij gaat naar de bibliotheek om een boek met informatie over deze dieren te lenen. Maar of hij het boek op tijd uit heeft?
 

Ook het boek 'Op slot' is erg grappig. Het gaat over een meisje dat vast komt te zitten op het toilet van de bibliotheek. Gelukkig heeft ze mooie boeken bij zich om te lezen! Jammer genoeg kun je 'Op slot' nergens meer kopen, maar... je kunt het vast en zeker lenen in je bibliotheek!

'Bibi gaat naar de bieb'
Anna McQuinn en Rosalind Beardshaw
Uitgeverij Luister, 2006
ISBN 978 90 77867 11 2

'Maar dat is mijn boek!'
Lauren Child
Uitgeverij Van Goor, 2006
ISBN 90 00 03718 2

'Muis in de bibliotheek'
Lucy Cousins
Uitgeverij Leopold, 2005
ISBN 90 258 4824 9

'Naar de bieb'
Ingrid Godon
Uitgeverij De Eenhoorn, 2005
ISBN 90 5838 320 2

'Niet brullen in de bieb!'
Michelle Knudsen en Kevin Hawkes
Uitgeverij Gottmer, 2007
ISBN 978 90 257 4230 0

'Op slot'
Marian de Smet en Marja Meijer
Uitgeverij Clavis, 2001
ISBN 90 6822 804 8

'Wolven'
Emily Gravett
Uitgeverij Van Goor, 2007
ISBN 978 90 00 03770 4

Maartje.

Op de website van uitgeverij Gottmer vind je voorlees- en lessuggesties bij 'Niet brullen in de bieb!'

.
.