Het thema van de Kinderboekenweek 2014 is Feest! En wat is er nou feestelijker dan een feestelijk boek? Zet snel je feestmuts op: het lezen van deze boeken is een feest!

Slaapfeestjes kunnen heel gezellig zijn, maar een feest is het niet altijd! Daarover gaat Slaapfeestjes van Jacqueline Wilson. De vriendinnengroep van Dorien heeft het meestal erg leuk op hun slaapfeestjes, die ze geven voor hun verjaardag. Helaas gooit de jaloerse Carry nog wel eens roet in het eten. Slaapfeestjes laat zien hoe gemeen maar ook hoe lief vriendinnen tegen elkaar kunnen doen. Ook komt goed naar voren hoe belangrijk het kan zijn om een leuk feestje te geven. Slaapfeestjes is een boek waar ik als jong meisje veel aan heb gehad. Een feest om te lezen!
Lizan.
Verjaardag, Sinterklaas, Kerst… Allemaal feesten die je ongetwijfeld elk jaar viert. Maar ben je wel eens naar het Bandietenzomerfestival geweest? Roos wel! In ‘Ik en de Rovers zingen karaoke’ neemt de roversfamilie haar mee naar dit festival, waar allemaal rare wedstrijden worden gehouden, zoals de wedstrijd Bakken & Worstelen. En een karaokekampioenschap bepaalt wie de nieuwe bandietenkoning- of koningin wordt. Het is een grappig, levendig, spannend en feestelijk boek, ook al zijn de verschillende bandietenfamilies lang niet altijd vriendelijk voor elkaar (nooit, eigenlijk). Wat het boek extra feestelijk maakt: Ik en de Rovers is een serie die inmiddels uit drie delen bestaat. Je kunt dus lekker doorlezen!
Karine.
Geen groter feest dan een feest van woorden. En zo’n feest vind je in ‘Er zit een feest in mij!’; een fijne bundel vol feestelijke gedichten van heel veel verschillende schrijvers, verzameld door Ted van Lieshout. En dat niet alleen! Natuurlijk staan er op elke bladzijde prachtige plaatjes – een feest voor je ogen dus – maar elke dichter vertelt bovendien welk woord er nooit mag verdwijnen. ‘Slagroomklopper’ bijvoorbeeld, of ‘kamizooltje’, ‘plotsklaps’ en ‘wellicht’. En ‘hieperdepiep’, want dat is het vrolijkste woord dat bestaat. Je raakt niet uitgekeken op deze buitelende bundel poëzie. ‘Er zit een feest in mij!’ is het leukste verrassingsfeestje waarop je verzeild kunt raken.
Lidewij.
Het hoofdpersonage uit ‘Telfeest’, telt altijd. Ze loopt met haar moeder over straat en telt zo alles wat ze tegenkomt. Soms zijn er zoveel van iets dat ze het niet bij kan houden met tellen. De aantallen die worden genoemd heeft Jaak Dreesen dikgedrukt gemaakt. In het begin van het verhaal lijkt het alleen te gaan om het tellen. Maar later merk je dat de dingen die geteld worden te maken hebben met een feestje: het hoofdpersonage viert haar vijfde verjaardag. De tekeningen van Soetkine Aps maken het feest compleet. Die zijn lekker druk en vrolijk met felle kleuren. Een feest om naar te kijken!
Ingrid H.
Soms is het bijna leuker je ergens op te verheugen dan het moment zelf. Jarig zijn bijvoorbeeld. Wekenlang kun je ernaar uitkijken. Alvast zin krijgen in bezoek, taart, slingers en… cadeautjes natuurlijk! Ella in‘Bijna jarig’kan ook haast niet wachten. Wat ze krijgt is een verrassing. Maar per ongeluk komt ze er toch achter. Nu heeft ze een rotgeheim. Haar zin in feest is over… Imme Dros kan in eenvoudige taal precies duidelijk maken hoe dat voelt. En gelukkig ook hoe het weer goed komt! De prachtige illustraties van Harrie Geelen zijn een feest om naar te kijken.
Juulke.
Hoe kun je een boek het beste laten eindigen? Precies, in een heel groot feest. Tonke Dragt had dat goed begrepen toen ze het einde schreef van het prachtige boek ‘De Zevensprong’. Alle personages die in het boek voorkomen zijn aanwezig op het verjaardagsfeestje van Geert Jan Grisenstijn en door het lied dat ze samen zingen en waar ze samen op dansen en stampen gebeurt er iets heel bijzonders. Lees of herlees dit boek dat gevuld is met trappen, groene haren, kanonschoten, Oud-Hollandse liedjes en brommergeknetter en laat je meesleuren door het lied van De Zevensprong. Als je op zoek bent naar een feestje ben je hier aan het juiste adres!
Lotte.
Het boek ‘Een heel jaar feest’ begint met een saai bos, beschreven door Ellen Tijsinger. In dit bos komen leuke dieren wonen en zij gaan er wat van maken. Ze beginnen met het boek in verschillende thema’s in te delen. Ieder thema is een feestje op zich. Eén van de thema’s is bijvoorbeeld : ‘Een ontsnapte circusbeer.’ Het feestje begint eerst met het (voor)lezen van een verhaal. Daarna wordt het feestje alleen maar groter. Je kan spelletjes spelen of lekker een middag knutselen. De vele kleurrijke en vrolijke tekeningen van Dagmar Stam geven het boek een extra feestelijk tintje.
Paula.
De dieren in de verhalen van Toon Tellegen vieren graag feest. Dan komen ze allemaal bij elkaar, eten lekkere hapjes en vertellen mooie verhalen. En soms dansen ze. Vier jij ook op die manier feest? Toch zijn de dierenfeestjes bijzonder. Zo is de beer steeds vaker jarig en neemt de patrijs (dat is een vogel) de maan mee naar een feestje. En zitten een everzwijn, een bladluis, een kraai en een baars naast elkaar aan tafel. Kan dat niet? In ‘Misschien wisten zij alles’ wel hoor. Zet je feestmuts op en eet lekker mee van de zwarte taart van de inktvis.
Inger.
Krokodil zit alleen op een rots en kijkt droevig voor zich uit. Zijn blik verandert als hij het begin van een rood draad vindt. Wat spannend! Waar zou het draad hem naartoe brengen? Krokodil volgt het draad en vindt onderweg allemaal cadeautjes. Hij klimt in een hoge boom, duikt onderwater en moet door een donkere grot. Als hij deze uitstormt, ziet hij egel staan met een feestmuts op. Krokodil is namelijk jarig en zijn vrienden hebben een feest voor hem georganiseerd! ‘Krokdil is jarig’ is getekend door Ingrid en Dieter Schubert en viert eigenlijk het feestje van de tekenaars, die in 25 jaar allerlei bijzondere dieren, kinderen en een zeerover hebben getekend. In dit boekje komen ze allemaal terug. Het is een groot kijkfeest!
Jessy.
Of het nou je verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis is: bij feest horen vrolijke mensen, slingers en ballonnen, lekker eten en muziek. En cadeautjes! Maar wat nou als het prachtige cadeau dat je voor je beste vriendje hebt uitgezocht, zó prachtig is dat je het eigenlijk liever zelf wil houden? In het prentenboek ‘Kleine Ezel en jarige Jakkie’ van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen zit Kleine Ezel met dit probleem. Hij bedenkt allerlei plannetjes om het cadeau zelf te mogen houden, maar zijn moeder is het daar niet mee eens. En dat is maar goed ook, want eenmaal gegeven hebben Kleine Ezel en Jakkie een geweldige dag!
Marlous
In ’De boze heks geeft een feest’ van Hanna Kraan, blijkt maar weer dat het niet gemakkelijk is om een heks te zijn. Zeker niet als de dieren van het bos je toverdrank weggooien en je doezelbloemen plat trappen. ‘Oeioeioei!’ De boze heks weet er alles van. Maar gelukkig weet ze ook veel van spreuken en tovermiddeltjes; de dieren kunnen dus maar beter oppassen. Vooral als de heks chagrijnig is, blijven ze ver uit haar buurt. Voor je het weet ben je betoverd! Maar de boze heks heeft ook wel eens zin in gezelligheid. En er is niets gezelliger dan… een feest!
Kim.
Je verjaardag vieren is leuk, toch?! De beer uit ‘Fijn Feestje’ (Elle van Lieshout, Erik van Os, Paula Gerritsen) heeft niet zo’n zin in zijn verjaardag. In zijn oma die veel te veel natte kusjes geeft, zijn twee neven die alle taart opeten en dan ook nog die tante. Je weet wel, zo’n vervelende tante. Zijn beste vriend vraagt waar hij wel zin in heeft op de grote dag. Op de dag van de verjaardag krijgt beer eindelijk de hengel die hij al zo lang hebben wil. Samen met zijn beste vriend gaat hij op pad. En terwijl beer zijn eigen privéfeestje aan de waterkant viert, heeft iedereen het naar zijn zin met elkaar. Beers oom, zijn neven, en oma: ook zij hebben een fijn feestje. Behalve de tante natuurlijk, die blijft altijd een mopperkont.
Carlijn.
Dansfeesten bij knappende vuurtjes, een verjaardag waarbij iedereen cadeaus krijgt, zelfbedachte spelletjes en op elk feestje zo veel lekker eten dat je niet weet wat je als eerst zou willen proeven. Ja, Astrid Lindgren wist wel hoe je het best feest kunt vieren. In de bundel ‘Feest in Villa Kakelbont’ lees je over alle feestjes die Pippi Langkous, de kinderen van Bolderburen, Lotta uit de Kabaalstraat, Karlsson van het dak, Michiel van de Hazelhoeve, Madieke en Liesbet en al hun vrienden en familie vieren door het jaar heen. Dat is pas feest!
Mirjam.
In ‘Verjaardag met taart’ wil meneer Hond een verjaardagstaart bakken voor Konijntje. Maar dat valt niet mee! Net als hij de kers op de taart wil leggen, slaat mevrouw Hond mis met de vliegenmepper, waardoor de taart wordt verpletterd. Meneer Hond moet weer opnieuw beginnen… en zo gaat er telkens weer iets mis. De ingrediënten raken op en dus wordt de taart steeds een stukje kleiner. Krijgt Konijntje toch nog een taart(je)? In dit tekstloze prentenboek van Thé Tjong-Khing over een feest vol ongelukken is nog veel meer te zien en te ontdekken. Wie maakte die rode voetstappen op het gras? En wie zitten meneer Beer en meneer Varken achterna? Een prentenboek om telkens opnieuw te bekijken.
Eefje.
Het struikje in het park groeide en groeide en er kwamen telkens nieuwe bramen aan. Niemand kon er langs lopen zonder even te proeven. En iedereen die had geproefd, ging spelen. Hét ingrediënt voor een goed feestje zou zomaar eens Hasselbramen kunnen zijn. Alle volwassenen gaan terug in de tijd en kunnen weer net zo goed spelen als kinderen dat kunnen. Wanneer de volwassenen van Pluk van de Petteflet deze struik ontdekken, hinkelen de politiemannen met stoeptegels, maakt de brandweer een groot vuur en spelen bakker en slager tikkertje. Als je een potje tegenkomt: geef de volwassenen die je kent een theelepeltje! Maar let op: Niet meer dan dat, want anders loopt het uit de hand!
Julie.
.
.