Een nieuwe koning

Terug naar lijst

De laatste Nederlandse koning zat meer dan een eeuw geleden op de troon. Op 30 april krijgt Nederland een nieuwe koning: Willem-Alexander. Maar zat er dan in de tussentijd dan niemand op die troon? Natuurlijk wel, maar dat waren koninginnen: Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Dat is wel anders in het land van Katoren. Dat land zit al zeventien jaar zonder koning of koningin. Katoren wordt geregeerd door zes ministers: ministers van ernst, eerlijkheid, regelmaat en orde, reinheid, deugd en ijver. Niet bepaald een gezellige boel dus, in Katoren. En dat terwijl de óude koning zo van feest en vuurwerk had gehouden! Gelukkig klopt Stach op de deur van de ministers. Stach, geboren in de nacht dat de koning stierf: vriendelijk, dapper, eerlijk en een beetje brutaal. Kan Stach niet de nieuwe koning van Katoren worden? Dan moet hij eerst zeven onmogelijke opdrachten vervullen, beslissen de ministers. Gaat dat hem lukken? Je kunt het allemaal lezen in 'Koning van Katoren' van Jan Terlouw. Terlouw schreef Koning van Katoren in 1971 en van het boek zijn inmiddels een musical en een film gemaakt.

Soms heeft een land wel een koning, maar lopen die koning en zijn land gevaar. Dat is het geval in het land van koning Unauwen. In het buurland doorbreekt de schildknaap Tiuri de nachtwake voor zijn ridderslag om aan de hulproep van een vreemde te voldoen. Met een brief op de borst trekt hij langs bergen en rivieren, achtervolgd door vijanden, geholpen door vrienden. Maar hoe kom je erachter wie een vriend, en wie een vijand is? En wat staat er in de brief die hij zo snel mogelijk aan koning Unauwen moet bezorgen? 'De brief voor de koning', geschreven door Tonke Dragt en bekroond met de Griffel der Griffels, neemt je mee op een mooie en spannende reis, van koninkrijk naar koninkrijk.

En dan heb je nog landen waar de koning op een dag zijn kroon afzet, omdat hij geen koning meer wil zijn. Dat staat in mooi rijm beschreven in 'De koning' van Dick Bruna. Eerst rollen er grote tranen over de wangen van de kleine koning, maar als hij zijn kroon heeft afgezet kijkt hij weer blij. Gelukkig maar.

En nu we het toch over koningen hebben: de beroemdste koning aller tijden is misschien wel koning Arthur. De verhalen over Arthur en zijn ridders van de ronde tafel stammen uit de middeleeuwen. Je hebt vast wel eens gehoord van Merlijn, die soms een tovenaar wordt genoemd, van koningin Guinevere en ridder Lancelot. Een bekende hervertelling van deze legende is 'Koning Arthur' van Jaap ter Haar, maar er zijn nog vele andere boeken over de beroemde koning geschreven, zoals de sprookvertellingen van Agave Kruijssen en de boeken van Kevin Crossley-Holland.

Ook koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen zijn maar mensen en dat blijkt uit de grappige gedichten van Annie M.G. Schmidt, die zijn verzameld in de bundel 'De koning gaat verhuizen'. Gedichten met een kroontje, zo leest de ondertitel, en die is helemaal raak!

Als je maar genoeg boeken blijft lezen, dan zul je altijd koningen ontmoeten: Carolus, de kleine koning van Jeruzalem ('Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman), Peter, de hoge koning van Narnia ('Het betoverde land achter de kleerkast' van C.S. Lewis), Odysseus, die er tien jaar over doet om naar zijn koninkrijk terug te keren ('De vloek van Polyfemos' van Evert Hartman) en nog vele anderen. En dat niet alleen: in boeken ontmoet je kleine wijze prinsen, wegkwijnende prinsessen, moordlustige koninginnen, ijdele keizers, farao's en sultans en ga zo maar door. Maar als je ooit een keer de hand van een echte koning wilt schudden, dan kun je toch het beste inzetten op koning Willem-Alexander. Wie weet, op 30 april, in Amsterdam?

Nóg meer over koningen lezen? Lees dan bijvoorbeeld ‘Een koning van niks’ van Elle van Lieshout en Erik van Os, ‘Afscheid van Arthur’ van Agave Kruijssen en ‘Leopold Leeuw’ van Loes Hazelaar.

Lotte.

 

 

 

‘Koning van Katoren’
Jan Terlouw
Lemniscaat, 2012
ISBN 978 90 477 0516 1

‘De brief voor de koning’
Tonke Dragt
Leopold 1962/2004
ISBN 978 90 258 3392 3

‘De Koning’
Dick Bruna
Mercis Publishing BV, 1996
ISBN 978 90 739 9182 8

‘Koning Arthur’
Jaap ter Haar
Callenbach, 2004
ISBN 90 2661071 8

‘De koning gaat verhuizen’
Annie M.G. Schmidt
Querido, 2012
ISBN 978 90 451 1318 0
 

.
.