Een beregoeie familiemusical

Terug naar lijst

Ben je even uitgelezen en heb je zin in een swingende en gezellige middag? Theater Terra brengt nu wel iets heel leuks naar de theaterzalen: een familievoorstelling van het prentenboek ‘Welterusten, Kleine Beer’!

Je kent het boek vast wel: in deze klassieker van Britse schrijvers Martin Waddall en Barbara Firth wonen Grote Beer en Kleine Beer in de berengrot in het bos. Kleine Beer is bang in het donker. Grote Beer steekt allerlei lichtjes aan in de grot. Maar uiteindelijk komt hij wel met een hele creatieve oplossing om de angst van Kleine Beer weg te nemen…

Er zitten veel scènes in de musical die niet voorkomen in het prentenboek, maar dat is juist heel leuk: zo kun je zien wat Grote Beer en Kleine Beer nog meer doen in het bos. De voorstelling begint met het meisje Marscha. Zij wordt in bed voorgelezen uit ‘Welterusten, Kleine Beer’ en is net als Kleine Beer ook bang voor het donker. Ze houdt haar Kleine Beer-knuffel die ’s nachts tot leven komt dicht bij zich. Op het podium zie je een metershoge boom verschijnen met een ingang erin: dat moet wel de berengrot zijn. En als Grote Beer en Kleine Beer dan samen op het podium verschijnen en samen gaan zingen, begint de magie echt.

De talentvolle poppenspelers en acteurs van Theater Terra (Wesley de Ridder, Linda Korevaar, Marieke Labeur en Robin Hissink) die de armen en benen van Grote Beer en Kleine Beer (en andere dieren!) bedienen, zie je wel, maar ook weer niet. Je hebt namelijk echt het idee dat Grote Beer en Kleine Beer bestaan, zo natuurlijk zien alle bewegingen eruit. Zelfs de ogen van de beren bewegen!
Iedereen in de zaal leeft mee met de gebeurtenissen van de beren. Kleine Beer ontdekt wat een echo is, dat je voetstappen terug kunt zien in de sneeuw en Grote Beer doet graag een middagtukje – wat Kleine Beer maar al te graag wil verstoren. Ook wil Kleine Beer Grote Beer graag met alles helpen, maar dat gaat niet altijd van een leien dakje. Kleine Beer gaat bijvoorbeeld met een emmertje op stap om water te halen bij de waterval. Er is dan een groot doek over de berengrot heen gelegd dat een beetje beweegt, zodat het net een echte waterval lijkt. Alle kinderen in de zaal willen Kleine Beer maar wat graag helpen: ‘Daar is het water, Kleine Beer!’
En dan valt die arme Kleine Beer ook nog. Plons! Iedereen schatert van het lachen. Gelukkig komt alles nog goed. Of steelt die sluwe eekhoorn nou ook nog het emmertje van Kleine Beer…?

Aan alles is gedacht. Ook de knuffel van Kleine Beer in het boek, Klein Mannetje, speelt nog een rol in de voorstelling. De poppenspelers geven een hele dansshow weg met meerdere Kleine Mannetjes. Iedereen klapt mee. Wat een feest!

Als de scenes uit het boek voorbijkomen, is de hele zaal stil. Kleine Beer is bang in het donker. Hij is ook bang voor de sloffer, ploffer en de sijpelaar, want hij weet eigenlijk niet precies wat voor figuren dat zijn. Grote Beer stelt ‘m gerust en komt telkens lantaarns brengen: van kleine lichtjes tot hele grote. Heel ontroerend (en ook heel nostalgisch) is het moment wanneer Grote Beer Kleine Beer de maan brengt. ‘Kleine Beer, ik heb de maan voor je meegenomen,’ zei Grote Beer. ‘De grote gele maan en alle fonkelende sterren.’ Dat is prachtig weergeven op het decor door een grote maan en de silhouetten van Grote Beer en Kleine Beer ervoor te laten zien.

De Theater Terra-voorstelling van ‘Welterusten, Kleine Beer’ is een prachtige en innemende voorstelling die iedereen van 4 tot 100 die van lezen en theater houdt, zou moeten bekijken. Wat een magie en plezier. Je loopt de zaal met een grote glimlach op je gezicht uit.
Na de voorstelling kun je ook nog met Kleine Beer op de foto. De allerleukste afsluiting die je je maar kunt bedenken, toch?

En als je thuis bent, pak je gewoon lekker het prentenboek er weer bij. De liedjes dreunen nog een hele tijd gezellig na in je hoofd. ‘Een beer is voor de hele dag…’

Lizan.

‘Welterusten, Kleine Beer’ van Theater Terra is nog t/m maart 2018 in theaters in het hele land te zien. Wil je weten waar? Kijk dan op de website van Theater Terra.


Copyright foto’s: Boy Hazes.

.
.