De theatervoorstelling ‘Polleke’ komt als de donder

Terug naar lijst

‘Soms valt het woord als een sneeuwvlok,
soms valt het als een steen,
zodat iedereen zegt: stil, daar valt een woord’

Jeugdboekenheldin Polleke staat in het theater. En hoe! Het Nationale Toneel en zijn jongerenafdeling NTJong hebben op innemende, gevoelige, grappige en verbluffende wijze de jonge dichter Polleke en haar strubbelingen in het puberleven vormgegeven op de bühne.

De voorstelling is gebaseerd op de bekende boekenreeks van Guus Kuijer. De negenjarige Polleke maakt behoorlijk wat mee in haar leven: haar ouders zijn gescheiden, haar vader Spiek is drugsverslaafd en tot overmaat van ramp wordt haar moeder verliefd op meester Wouter. En dat is nog niet alles – want Polleke is smoorverliefd op haar Marokkaanse vriendje Mimoen, maar die wordt uitgehuwelijkt aan een Marokkaans meisje en moet het daarom met haar uitmaken.
 

En ja, ook in de voorstelling zegt Polleke dan: ‘Rot jij maar op met je pokkencultuur!’. Het is één van de vele momenten in ‘Polleke’ waarin je bijna in Pollekes huid kruipt. Ze staat er zo lief, onhandig, onbeholpen en toch stoer bij in haar jongensachtige groene kleding – je wil eigenlijk het toneel opstormen en haar troosten. Net als in de boeken.

Gelukkig heeft Polleke haar opa en oma op de boerderij. Daar ontsnapt ze even uit de drukte van de mensen om haar heen en van de stad. Ze heeft daar ook haar eigen kalf, dat ook Polleke heet. Samen met haar grootouders filosofeert Polleke over God en geloven (‘Ik ben niks van mijn geloof’ zegt Polleke), liefde, de dood en opgroeien. Polleke schrijft ook over al die onderwerpen prachtige gedichten.

Het zijn de bekende thema’s uit de ‘Polleke’-serie van Guus Kuijer. Het Nationale Toneel is heel trouw gebleven aan de boeken, waardoor de grote Pollekefans soms al kunnen bedenken wat de acteurs gaan zeggen en doen. De belevenissen van alle vijf de boeken, van ‘Voor altijd samen, amen’ tot ‘Ik ben Polleke, hoor!’, zijn terug te zien op het toneel. Dat zorgt ervoor dat je met Polleke meegroeit en haar ziet ontwikkelen tot een prachtig, wijs en inlevend meisje van veertien jaar.

Polleke wordt gespeeld door actrice Sallie Harmsen. Sallie is al volwassen, net als de acteurs die haar leeftijdsgenoten Mimoen, Caro en Consuelo spelen. Is dat niet een beetje raar, iemand van vijfentwintig die iemand van negen speelt? Nee, echt niet! Want Sallie speelt Polleke zó goed. Alle eigenschappen van Polleke brengt Sallie Harmsen tot leven: ze is brutaal, ze is innemend, ze is lief en grappig en worstelt overtuigend met alles wat op haar pad komt. ‘Ik wil niet huilen’ zegt Polleke als haar opa net is overleden. Het is een van de vele scènes waarin Sallie laat zien dat ze Polleke heel goed vertolkt en begrepen heeft. Daarnaast is de motoriek van Sallie als puber ook zo goed, dat je bijna begint te geloven dat ze echt een jong meisje is in plaats van een volwassen vrouw.

Majd Mardo speelt Pollekes vriendje Mimoen. Hij zet een wat minder serieuze Mimoen neer dan in de ‘Polleke’-boeken. Mimoen is in de ‘Polleke’-voorstelling wat lolliger, waardoor Majd vaak de zaal aan het lachen maakt. Toch weet hij op veel momenten ook erg goed over te brengen waar Mimoen allemaal mee zit. Zo is er een scène waarin Mimoen Polleke opzoekt bij haar opa en oma – net als in de boeken – en tegen haar zegt: ‘Ik ga met jou, en met niemand anders’. Eigenlijk zegt alleen dat zinnetje al alles over hoe gek de twee kinderen op elkaar zijn en hoe ze proberen om te gaan met hun cultuurverschillen.

Dit alles komt samen in een werkelijk prachtig decor. Wauw, wat hebben de makers dat mooi gemaakt! Het is een draaiend decor waardoor er dus op verschillende locaties gespeeld kan worden. Moeiteloos wisselen de scènes af tussen het flatgebouw van Polleke en Mimoen en de boerderij van opa en oma. Erg grappig zijn de nepkoeien op rolschaatsen en de scène waarin opa en Mimoen op de tractor op de decordijk rijden. Het ziet er allemaal zo mooi uit: het decor is echt de kers op de taart in ‘Polleke’.

Moet er nog meer gezegd worden? ‘Polleke’ van het Nationale Toneel verdient net zoveel fans als de ‘Polleke’-reeks van Guus Kuijer. Wat een prachtige voorstelling, met geweldige acteurs die de grote boekenheldin een waardig podium hebben gegeven. Net als in de boeken zijn de onderwerpen zwaar, maar alles blijft luchtig van toon. De voorstelling duurt 2,5 uur (gelukkig met pauze!), wat vrij lang is, maar alle kinderen en volwassenen in de zaal hebben ademloos zitten kijken! ‘Polleke’ bekijk je met een lach en een traan. Echt: mocht je de kans hebben om dit te gaan bekijken, zoek dan snel op wanneer ‘Polleke’ bij jou in de buurt speelt, want ‘Polleke’ komt als de donder!

Lizan.

Polleke’ van het Nationale Toneel/NT Jong is nog tot en met 23 mei 2015 te zien in verschillende theaters in Nederland. Wil je weten waar, of wil je meer informatie? Kijk dan op: www.nationaletoneel.nl/polleke

Copyright foto's: Martijn Beekman

.
.