De meester vertelt

Terug naar lijst

Een akelig gevoel bekruipt me als ik bij de bibliotheek informeer naar de boeken van Aidan Chambers. ‘Sorry, die staan allemaal in het bibliotheekmuseum.' Eh... museum? Als ik naar de site van de schrijver ga (www.aidanchambers.co.uk) wordt mijn vermoeden bevestigd: een grijzende man met vijfenzestigplus-uitstraling staart me vanaf de homepage vrolijk aan. Oh nee, het is een opa! En bij de biografie is te lezen dat hij ooit ook nog leraar was...

Maar ik geef toe: als ik in zijn boeken begin, word ik wel meteen gegrepen. Afgezien van het vergeelde papier zijn ze helemaal niet oubollig. Wel een beetje ingewikkeld, je moet goed je aandacht erbij houden en ze lezen niet zo een-twee-drie weg. Serieuze kost, de boeken van Aidan Chambers!

Een beetje zenuwachtig ga ik dan ook naar de presentatie van zijn nieuwe boek ‘Dit is alles. Het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn'. Moet ik nu twee uur luisteren naar een strenge toespraak van een 73-jarige oud-leraar?

Gelukkig valt het mee. Wat een leuke, inspirerende man is die Aidan Chambers! In het theater van de nieuwe bibliotheek in Amsterdam wordt hij geïnterviewd door schrijver Edward van de Vendel. Chambers is in het begin erg verlegen, hij noemt zichzelf dan ook ‘de saaiste man op aarde'. Maar als hij eenmaal over zijn boeken begint, blijkt dat hij helemaal niet verlegen is en zeker niet saai! Enthousiast vertelt hij over zijn zesdelige ‘Dans'-serie, waarvan ‘Dit is alles' het laatste deel is.

Van de Vendel moet Chambers regelmatig afkappen: de avond duurt maar tot half tien en de mensen in de zaal mogen ook nog vragen stellen. Vragen zijn er genoeg; en een meisje vraagt of de schrijver misschien wat uit zijn nieuwe boek wil voorlezen. Chambers staat niet te springen, hij vind het ‘heel gênant' om te doen. Maar hij doet het toch en de hele zaal houdt zich nog stiller dan ze al deed.Wat kan hij geweldig voorlezen!

Tussendoor heeft hij het ook nog regelmatig over zijn lezers en de vele reacties die hij van hen krijgt. Als hij heel grappig vertelt over de twee Zweedse meisjes die hem aanspoorden tot het afmaken van ‘Niets is wat het lijkt', klinkt er ook ontroering in zijn stem door. Het is niet de enige keer dat hij een brok in zijn keel krijgt als hij over zijn lezers vertelt. Je krijgt het gevoel dat deze man zijn doelgroep niet alleen waardeert, maar ook echt begrijpt. Een opmerkelijke prestatie voor iemand van 73!

Aan het eind van de avond geeft Chambers aan dat hij geen boeken meer zal schrijven over en voor jongeren. Hij heeft, zo zegt hij zelf, alles gezegd wat hij wilde zeggen over het onderwerp adolescentie. Jammer, want er zijn maar weinig schrijvers met zoveel hart voor hun doelgroep. Dus lezen, de boeken van deze bijzondere man! En laten ze die bij de bibliotheek vooral snél uit het museum halen: Aidan Chambers én zijn boeken gaan hopelijk nog lang mee!

Dit zijn de zes boeken uit Aidan Chambers ‘Dans'-serie, allemaal uitgegeven door Querido en voor meiden en jongens van 15 jaar:

'Verleden week'
'Je moet dansen op mijn graf '
'Nu weet ik het'
'De Tolbrug'
'Niets is wat het lijkt'
'Dit is alles. Het hoofdkussenboek van Cordelia Kenn'

Niet alle boeken zijn nog te koop in de winkel. Je vindt ze wel bij de bibliotheek.

Bianca.

 

.
.