Brrrrr…

Terug naar lijst

De dagen worden korter. Het is vroeger donker en het wordt kouder en kouder. Het ideale moment om thuis bij de haard (of verwarming!) boeken te lezen. In deze special vind je de favoriete winterboeken van onze redacteuren. Spannende, hartverwarmende, grappige en lieve boeken die allemaal spelen in de winter! Het zijn er veel, dus er zit vast en zeker een boek tussen voor jou!

De vrolijke beer Benjamin in ‘Een zwembroek in de sneeuw’ ontwaakt te vroeg uit zijn winterslaap. Hij wil gaan zwemmen. In zijn zwembroek staat hij in de koude sneeuw en wordt uitgelachen door Vikkie Vos: ‘Zwemmen in de winter!’ gilt hij.Die is goed.’ Vikkie Vos geeft Benjamin advies om zich warm aan te kleden en samen doen ze winterspelletjes. Beer Benjamin vindt er niets aan, hij wil alleen maar zwemmen. En dat gaat ook gebeuren, alleen op een manier die niemand verwacht … Paul van Loon schreef een humoristisch boek over beer Benjamin en over een warme vriendschap in een koude winter.
Paula.

Mijnheer Eekhoorn heeft nog nooit sneeuw gezien. Dit jaar wil hij niet aan zijn winterslaap beginnen, voordat hij de eerste sneeuw heeft gezien. Maar het duurt nog even voor de eerste sneeuwvlokken vallen. Ook egel en beer besluiten dit jaar wakker te blijven. Samen wachten ze op de sneeuw, zingen liederen om wakker te blijven en gaan op zoek naar sneeuw. ‘Mijnheer Eekhoorn en de eerste sneeuw’ is mijn favoriete winterboek, omdat het verhaal ontzettend aandoenlijk en mooi is. Het geeft een winters gevoel en laat ook mij uit kijken naar de eerste sneeuw. Met de prachtige illustraties van Sebastian Meschenmoser is het een feest om te lezen.
Bregje.

Bij geen enkel boek krijg je het zo koud als bij het laatste hoofdstuk van ‘Michiel van de Hazelhoeve’ van Astrid Lindgren. Huiver je mee? Zodra je de bladzijdes omslaat, striemt de sneeuw in je gezicht, loeit de wind, zit er sneeuw in je laarzen. Je tenen zijn bijna bevroren en je vingers en oren doen pijn van de kou. Wat een gruwelijke sneeuwstorm!
Gelukkig loopt alles goed af. Samen met Michiel kom je veilig thuis. Je krijgt kaaskoek te eten, een raadselachtig gerecht dat zó ontzettend lekker moet zijn dat je likkebaardend verder leest. Ach, woonde je ook maar op de Hazelhoeve.
Lidewij.

De wintermaanden zijn ideaal om je met een kop warme chocolademelk op de bank te installeren en in een boek te kruipen. Liefst een hartverwarmend boek, want buiten is het al kil genoeg. ‘Fangirl’ van Rainbow Rowell is er zo een. Terwijl haar tweelingzus zich in het wilde studentenleven stort, sluit de achttienjarige Cath zich op in haar eigen wereld. Hele dagen brengt ze achter haar laptop door, verwoed schrijvend aan haar fanfictie. ‘Fangirl’ zit vol kleurrijke personages en cosy scènes, met als toppunt de avond waarop Cath het veel te leuke, dyslectische ex-vriendje van haar kamergenote voorleest en ze als vanzelf met hem in een innige knuffel verstrengeld raakt. Aww...
Linda.

 

‘Winterijs’ speelt zich af in de jaren waarin de Tweede Wereldoorlog net is afgelopen. Thomas moeder is net overleden. Thomas leeft alleen met zijn vader die erg veel verdriet heeft over de dood van zijn vrouw. Hierdoor heeft hij weinig aandacht voor Thomas die zelf ook verdrietig is. Thomas hangt veel op straat rond en raakt bevriend met de jongen Zwaan. ‘Winterijs’ van Peter van Gestel is eigenlijk een zielig verhaal. Je komt erachter hoeveel verdriet Thomas heeft. In het boek draait het vooral om wat er niet gezegd wordt. Veel dingen die Thomas niet weet, weet je door de geschiedenislessen op school wel. Dat maakt het verhaal zo mooi.
Ingrid v.d. H.

 

Kruip deze winter onder de wol met ‘Gips’ van topschrijfster Anna Woltz. Je warmt zo weer op door het lieve, grappige en romantische verhaal over Fitz, haar zusje Bente, de knappe Adam en de eigenwijze Primula. ‘Gips’ speelt zich af op één winterse dag waarin Bente onderuit gaat met de fiets en in het ziekenhuis belandt. Zus Fitz besluit er het beste van te maken en zet samen met haar nieuwe vrienden het ziekenhuis op stelten. Een ontroerend mooi boek over liefde, familie en vriendschap: dus pak die warme chocomelk en waan je in de witte wereld van ‘Gips’!
Lizan.


 

In de kerstvakantie op de bank kruipen met een boek waarbij je je lach niet kunt inhouden. Lijkt dat je wat? Ga dan op zoek naar 'Tonje en de geheime brief' van de Noorse Maria Parr. Op de kaft zweeft boven de besneeuwde bergen een slee met een roodharig meisje aan het stuur: Tonje, het enige kind dat in het Glimmerdal woont. Haar brede lach verraadt al dat je veel lol met haar kunt beleven. Je hoort haar haast schateren! Tonje is grappig, actief, dapper (zo'n zelfgebouwde stuurslee gaat hárd!), bevriend met de 74-jarige Gunnwald en een kwelling voor campingeigenaar en kinderhater Klaus Hagen. Voeg daar een geheime brief aan toe, en een kerstvakantie vol lol, avontuur, geheimzinnigheid én ontroering is gegarandeerd.
Karine.

Als je beste vriend verdwijnt, ga je natuurlijk naar hem op zoek. Ook als die vriend een herdershond is. Maar 'De hondeneters' van Marita de Sterck speelt zich af in de Belgische winter van 1917, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Buiten is het dus koud én gevaarlijk. Al helemaal als je lijdt aan de vallende ziekte (epilepsie), zoals Victor. Victors gevaarlijke zoektocht naar zijn hond Django brengt hem verder dan hij ooit geweest is. Onderweg ziet hij wat oorlog met mensen doet en komt hij achter het bestaan van de hondenslachter… Victors zoektocht doet je rillen en beven, maar is dat van de kou of de spanning? 'De hondeneters' kun je hoe dan ook maar beter binnen lezen bij de kachel, waar het warm en veilig is.
Kim.

Als het buiten sneeuwt, stormt of hard regent, is het fijn om je op de bank terug te trekken met een goed boek. De winter is de ideale periode om veel te lezen. Zelf vind ik het fijn om klassiekers te (her)lezen in deze donkere maanden. Het ideale boek voor aankomende winter is dan ook het veelgeprezen Zwart als inkt door Wim Hofman. Het is een klassiek kinderboek over een echt wintersprookje, namelijk Sneeuwwitje. Je zult verstelt staan hoe mooi Hofman dit sprookje heeft bewerkt, met allerlei nieuwe details en geheimen. Een spannend, ontroerend boek waarmee de donkere maanden iets lichter worden.
Julie.

 

‘Ho ho ho, Merry Christmas!’ Dat hoor je in december grote dikbuikige kerstmannen met zware stemmen overal roepen. Je schrikt er soms bijna van… Maar niet van ‘De kleine kerstman’ in het gelijknamige prentenboek van Anu Stohner en Henrike Wilson.  Als een klein rood stipje in een prachtig sneeuwlandschap brengt hij cadeautjes rond op zijn sleetje. Hij geeft ze niet aan de mensen, zoals de grote kerstmannen doen, maar aan de dieren. Oh, wat is de kleine kerstman lief! De schitterend geïllustreerde boeken die over hem gaan, doen verlangen naar een knusse winter met veel sneeuw…
Juulke.

‘Vissen smelten niet’ van Jef Aerts brengt je vanaf bladzijde één in een winterse stemming. Het is de koudste dag van het jaar. En dat vieren ze in Winteroever, het dorp waar de twaalfjarige Matti woont. Maar Matti feest niet mee. Zijn gezin heeft geldproblemen en neef Jarno wil dat oplossen door de tropische vissen van Matti’s vader voor geld tegen elkaar te laten vechten. Matti probeert dat te voorkomen door Sirius, zijn vaders lievelingsvis, in een thermosfles naar de stad te brengen. Terwijl iedereen in Winteroever feest viert, begint Matti aan een spannende tocht over het bevroren meer.
Yvonne.

 

Het is winters koud in het prentenboek ‘Kikker in de kou’ van Max Velthuijs. Er ligt sneeuw en ijs en alle dieren maken plezier. Ze genieten van de frisse kou: Eendje in haar verenpak, Varkentje met haar speklaagje en Haas in zijn bontvacht. Maar kikker is naakt, en vriest bijna dood als hij buiten is. Hij vindt er niets aan en wordt zelfs ziek. Als je dit boek leest, voel je de gure winterse vrieskou je huis binnendringen. Totdat al kikkers vrienden hem verwennen met kopjes thee en een warme trui. Net als kikker zou ik ook wel lekker in bed willen kruipen als het sneeuwt en pas als de lente begint weer naar buiten gaan.
Carlijn.

‘De sneeuwman’ (Raymond Briggs) Een sneeuwman als allerbeste vriend… In dit tekstloze prentenboek maakt een jongetje een sneeuwman. Als hij midden in de nacht wakker wordt, komt de sneeuwman tot leven. Samen gaan ze op avontuur – eerst in het huis van het jongetje, waar ze de televisie, de open haard (pas op, smeltgevaar!) en de kleren van papa uitproberen. Daarna neemt de sneeuwman het jongetje mee naar buiten, voor een betoverende reis door de nacht. Als het jongetje de volgende dag wakker wordt en naar buiten rent, ziet hij… Is het allemaal echt gebeurd? Of was het toch een droom?
Eefje.

Bij winter hoort sneeuw… Zo’n lekker dik pak witte, wonderlijke vlokken. 
In ‘Boer Boris in de sneeuw’ is de boerderij bedekt door een mooie laag verse sneeuw. Snel haalt Boris een deken voor het paard en samen met zijn broertje Berend en zijn zusje Sam maakt hij een grote sneeuwpop. 
Na al dat spelen in de sneeuw moet er weer gewerkt worden, vindt Boris. Dus stapt hij in zijn grote gele schuifmachine en langzaam komt het erf weer tevoorschijn. Moe maar voldaan gaan ze ’s avonds naar bed. 
Maar de volgende ochtend is er een verrassing…
Mirjam.

De wolf, de keizerspinguïn, de narwal, de reuzenalbatros en de zuidelijke zeeolifant. Als je deze dieren zo op een rijtje zet, dan vraag je je al gauw af wat ze met elkaar te maken hebben. Want een gek rijtje is het wel. Hebben ze iets met elkaar gemeen? Het antwoord op die vraag is: Jazeker! Stuk voor stuk spelen deze (en nog véél meer andere interessante) dieren een hoofdrol in het prachtige boek 'Winterdieren' van Bibi Dumon Tak en Martijn van der Linden. Omdat ze allemaal van kou houden. En niet een beetje kou, nee: van min twintig diepvrieskou. Bijzonder! 
Marlous.

.
.