Bijzondere boeken over bijzondere kinderen

Terug naar lijst

Astrid Lindgren overleed in 2002. Als ze nog geleefd had, dan was de Zweedse schrijfster dit jaar op 14 november 100 jaar geworden. Een reden om van de jaarlijkse Astrid Lindgren-dag een extra groot feest te maken!

Lindgren was een bijzondere dame, die haar eigen mening had en zich niet door andere mensen liet vertellen hoe ze moest leven. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw was het voor vrouwen heel normaal om jong te trouwen, kinderen te krijgen en hun dagen te vullen met koken en schoonmaken. Zo niet Astrid Lindgren: toen ze op haar achttiende een kind kreeg, vertrok ze uit haar geboortedorp, bracht haar zoon onder bij pleegouders en verhuisde naar de grote stad Stockholm om werk te zoeken. Toen ze eenmaal een vast inkomen had, kon haar zoon weer bij haar komen wonen.

Lindgren had een bijzondere kijk op kinderen. Ze wilde hen niet bemoederen, maar als gelijken behandelen. Het bekendste voorbeeld van de door haar bedachte helden en heldinnen is natuurlijk Pippi Langkous, die zich prima redt in haar eentje. Ze heeft helemaal geen volwassenen nodig!

In haar andere boeken zijn de kinderen nét niet zo zelfstandig (en zo maf!) als Pippi, maar Ronja uit 'Ronja de Roversdochter' brengt wel een hele zomer door in het bos, met haar beste vriend Birk. In dit boek, dat zich afspeelt in de Zweedse Vikingtijd, krijgt de twaalfjarige Ronja ruzie met haar vader. Daarom besluit ze hun roversburcht te verlaten en in het bos te gaan wonen. Na allerlei avonturen komt ze uiteindelijk weer naar huis, maar pas nadat ze uitgebreid heeft overlegd met haar vader, alsof ze zelf ook een volwassene is. Ronja wordt niet betutteld! 

Ook de broers uit 'De gebroeders Leeuwenhart' hebben volwassenen om zich heen, die er niet over peinzen de jongens iets te verbieden. Dat komt misschien ook doordat ze allebei zijn doodgegaan en in de bijzondere wereld Nangijala zijn terechtgekomen (een wereld die trouwens veel lijkt op onze Middeleeuwen). Daar staat Jonatan, de oudste broer, al snel bekend als held, waardoor ook zijn broertje Kruimel het vertrouwen van de volwassenen krijgt. In begin vindt hij dat nog wel eng, maar in de loop van het boek gaat hij meer en meer in zichzelf geloven. Astrid Lindgren wil ons laten zien, dat in iedereen een held schuilt, als hij of zij maar de mogelijkheid krijgt om dat te bewijzen.

Wat meer in de werkelijke wereld speelt 'Michiel van de Hazelhoeve', waarin de kleine, ondernemende Michiel elke keer weer het leven van zijn familie op stelten zet. In dit fijne voorleesboek staat in elk hoofdstuk weer een gekke streek van Michiel centraal. Zijn ouders geven hem wel eens een standje, maar hij zal nooit écht gestraft worden. Daarvoor is iedereen veel te dol op die gekke Michiel!

Minder bekend dan bovenstaande boeken, maar toch een waardige aanvulling op je verzameling is ‘Sprookjes'. In dit sprookjesboek staan korte verhaaltjes waarin verschillende kinderen bijzondere en vaak magische avonturen beleven. De een maakt elke nacht een vlucht naar een fantasiewereld, de ander krijgt een poppenzaadje waaruit een pratende pop groeit. Grappig: de avonturen gebeuren altijd op momenten dat volwassenen er niet bij zijn of niet opletten...

Echte fans van Astrid Lindgren moeten zeker een keer een reis naar Stockholm in Zweden maken. In juni 1996 werd daar namelijk het kinderboekenmuseum Junibacken geopend, waar je onder andere een heuse Astrid Lindgren-reis kunt maken! Is Zweden toch íets te ver weg, dan kun je als troost het boek ‘Verhalenreis' aanschaffen. De Nederlandse tekenares Marit Tornqvist heeft eind jaren negentig samen met Lindgren de decors voor de reis in Junibacken ontworpen en van haar ontwerpen is nu ook een prentenboek gemaakt. Astrid Lindgren schreef zelf korte teksten bij de prachtige platen, als een rondleiding bij de reis. Er zit een cd bij het boek, waarop je de rondleiding zelfs kunt horen. Voorgelezen door Rita Törnqvist-Verschuur, vaste vertaalster van Lindgrens boeken naar het Nederlands én moeder van tekenares Marit. Als je een echte fan bent van Astrid Lindgren wil je dit boek vast en zeker hebben!

'Michiel van de Hazelhoeve'
ISBN 978 90 216 2241 5
Uitgeverij Ploegsma, 2007

Met tekeningen van Philip Hopman

'Ronja de Roversdochter'
ISBN 978 90 216 2151 7
Uitgeverij Ploegsma, 2007

Met tekeningen van Ilon Wikland

'De gebroeders Leeuwenhart'
ISBN 978 90 216 2241 5
Uitgeverij Ploegsma, 2007

Met tekeningen van Ilon Wikland

'Sprookjes'
ISBN 90 216 1210 0
Uitgeverij Ploegsma, 1999

Met tekeningen van Ilon Wikland

'Verhalenreis'
Astrid Lindgren en Marit Törnqvist
ISBN 90 76347 80 8
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, 2007

Bianca.

De foto van Astrid Lindgren die haar tong uitsteekt is gemaakt door Björn Larsson. 
 

.
.