Ben jij al afgekickt van Harry, Ron en Hermelien?

Terug naar lijst

PAS OP! HEB JE NOG NIET ALLE HARRY POTTERBOEKEN GELEZEN EN WIL JE NIET WETEN HOE HET AFLOOPT? LEES DAN NIET VERDER!

Nee hè? Was je na een jaar huilen, neus snuiten en zuchten ein-de-lijk over je 'er komt nooit meer een nieuw Harry Potterboek'-dip, doet schrijfster J.K.Rowling het ondenkbare: ze kondigt een nieuwe boek aan. Een Harry Potterboek!

Nou ja, het is geen echt Potterboek, want Harry zelf komt er niet in voor. Maar 31 juli 2008 (haar verjaardag én die van Harry) kondigde ze wel aan dat er een ander soort boekje uitkomt dat met Harry te maken heeft. 'De vertelsels van Baker de Bard', het sprookjesboek dat Hermelien hielp het raadsel rond de Relieken van de Dood op te lossen, verschijnt als 'echt' boek!

Zucht. Net nu je eindelijk weer toe was aan het lezen van andere boeken! Of ben jij nog net zo verslaafd als altijd? Check onze afkicklijst en ontdek of je al van je Harry Potter-verslaving af bent!

Je ligt niet meer de hele zomervakantie voor de brievenbus te wachten op De Envelop van Zweinstein.
Oh, geef toe! Dat heeft iedere Harry Potterlezer wel eens een keer gedaan, toch? En liet die uil nou net een envelop boven het huis van de buren vallen?

Je hebt je er bij neergelegd dat Harry en Hermelien nooit verkering krijgen.
Er werd nog net niet om gevochten, maar toch waren er twee groepen die jarenlang recht tegenover elkaar stonden: de lezers die wilden dat Hermelien verkering kreeg met Harry, en degenen die wilden dat ze iets met Ron kreeg. De laatste groep kreeg gelijk, want aan het einde van 'Harry Potter en de Halfbloed Prins' is wel duidelijk dat Ron en Hermelien elkaar érg leuk vinden. Harry blijft gelukkig niet alleen achter, maar legt het aan met Ginny, het zusje van Ron. Harry en Hermelien worden dus zelfs familie!

Je geeft geen Harry Potter-themafeestjes meer.
Er was een tijd, zo ongeveer tussen het derde en het zesde boek, dat je je puntmuts en zwarte cape net zo goed op en om kon houden. Boekwinkels, bibliotheken, schoolfairs, slaapfeestjes: alles stond in het teken van Harry Potter. Ben jij ook zo blij als je tegenwoordig weer gewoon een ouderwets pyjamafeestje hebt?

Het is oké dat Perkamentus dood is.
Je moest het laatste stuk van 'Harry Potter en de Halfbloed Prins' drie keer lezen, maar toen drong het echt tot je door: Perkamentus is dood. ERG! Zo erg, dat veel lezers het niet wilden geloven. Tussen het verschijnen van het zesde en zevende deel gingen dan ook de gekste geruchten. Perkamentus was niet dood! Het was een truc! Een list! Het zou allemaal goed komen! Er was zelfs een website, dumbledoreisnotdead.com (perkamentusisnietdood.com). Maar helaas: hij is echt dood. Heel erg zelfs! Maar ach, hij was 106 jaar oud. Dat is best een aardige leeftijd, toch?

Je kijkt niet meer naar de oude bezem van je oma alsof je er elk moment op kan wegvliegen.
Zie de envelop-van-Zweinstein-stelling: wie heeft 't niet ooit een keer gedaan? Zolang je de bezem na een proefrondje in de tuin maar weer netjes terugzet, is er niks mis mee.

Je leest niet meer elke avond een stukje uit het allerlaatste hoofdstuk van boek zeven.
Dat laatste hoofdstuk was het meest besproken uit de hele Harry Potter-reeks. Al vanaf het begin liet Rowling weten dat ze het laatste hoofdstuk al als eerste had geschreven en dat het eindigde met het woord 'litteken'.De gekste geruchten en theorieën deden de ronde, maar niemand wist precies wat erin stond. Wat bleek? Het was een heel schattig hoofdstuk, waarin Harry en Ron hun eigen kinderen op de trein naar Zweinstein zetten. Ja, ze leven allemaal nog! En Voldemort is echt dood! Harry, Ron en ja, zelfs Draco Malfidus heeft kinderen! Ieks, wat een gek idee! (Oh, en het hoofdstuk eindigde toch niet met 'litteken', dat had ze op het laatste moment veranderd.)

Je zit niet meer in spanning te wachten op een achtste boek.
Wat we weten, is dat Rowling bezig is met een encyclopedie, waarin ze alle verhaallijnen uit de boeken wil uitschrijven. Dat wordt een dikke pil! En nu komt dus ook 'De vertelsels van Baker de Bard' als echt boekje uit. Maar een achtste boek over Harry zelf? Rowling belooft niets, maar ze is heel goed in praten in raadseltjes. Al meerdere keren heeft ze gezegd dat er niets uitgesloten is. In december 2007 zei ze: 'Als er een achtste boek over de (tovenaars)wereld komt, zal het waarschijnlijk niet over Harry gaan. Ik heb zijn verhaal wel verteld. Maar ik zeg, áls. Geef het tien jaar.' * Spannend! Hoop jij ook op een Marcel Lubbermans-boek?

En? Bekroop je bij meer dan drie stellingen hierboven een gevoel van, 'Oh, oh...'? Dan ben jij nog hartstikke Harry Potter-verslaafd! Geen probleem, tot 2011 vermaak je je nog wel. En misschien kun je Rowling alvast een brief schrijven om te vragen om een Marcel Lubbermans-boek?

Bianca.

*Vertaald en afkomstig uit een interview met het Amerikaanse blad Time

 

.
.