Balletboeken; informatieve boeken (deel 2)

Terug naar lijst

Balletboeken; informatieve boeken (deel 2)

Heb je alle boeken uit deel één van de balletspecial al uit? Dan hebben we nog veel meer voor je! In deel twee vind je de beste informatieve boeken over ballet. Daarin kun je lezen over waar ballet vandaan komt, maar ook over hoe het leven van balletdansers eruit ziet en wat jij kunt doen om zelf van je hobby je beroep te maken!

Het Zwanenmeer is één van de bekendste balletverhalen. Het is al erg oud en wordt al ontzettend lang gedanst. De Notenkraker, Giselle en Doornroosje zijn andere klassieke balletten. In het boek ‘Beroemde balletverhalen’ kun je alles lezen over deze balletten en waar ze over gaan. Het zijn een soort sprookjes met prinsen en prinsessen, feeën, geesten en boze tovenaars. Je wordt meegenomen naar landen vol sneeuwvlokjes, snoepgoed en zwanen. Ballet is namelijk meer dan alleen bewegen, er wordt echt een verhaal verteld. ‘Beroemde balletverhalen’ laat je zien welke balletbewegingen bij die verhalen passen door mooie tekeningen en foto’s. En achterin het boek zit een cd met balletmuziek, zodat je kunt luisteren welke muziek bij welk ballet, hoort.

Misschien wil jij later zelf wel graag als ballerina of balletdanser op het podium staan en die beroemde balletverhalen dansen. Als dat je droom is, moet je héél héél héél veel oefenen! Op balletles gaan is een goed begin, want daar leer je de goede houding en doe je oefeningen om je lichaam sterk genoeg te maken. De boeken ‘Ballet’ en ‘Ballerina’ zijn handige boeken die je kunnen helpen om beter te worden. Ze zijn gemaakt door grote ballerina’s die al veel opgetreden hebben, zoals de Engelse Darcey Bussel. Zij laat je in ‘Ballet’ zien hoe haar leven eruit ziet en vertelt:

‘Ik vind het heerlijk om ballerina te zijn. Toen ik vijf jaar oud was, ging ik voor het eerst naar balletles. Pas toen ik dertien was, wilde ik er mijn beroep van maken. Soms waren de lessen inspannend, soms ook wel eens saai. Nu ben ik blij dat ik heb volgehouden. Want optreden is iets verrukkelijks.’

In de boeken wordt veel uitgelegd over ballet. Van wat je draagt in de balletles en hoe je je haren moet doen tot hoe je een eigen voorstelling bedenkt en uitvoert. Ook de namen van de balletbewegingen, zoals tendu, arabesque of échappé, worden erin uitgelegd. Maar niet alleen dat, je leest in deze boeken ook waarom die namen eigenlijk in het Frans zijn en waar ze precies vandaan komen. De foto’s in de boeken helpen je om de bewegingen na te doen. Bij het boek ‘Ballerina’ hoort zelfs een handige en mooie dvd waarop jonge dansers de balletpassen voordoen op muziek. Kun je fijn thuis toch balletles volgen!

Er is nog één boek dat je niet mag missen: ‘Het beste boek over ballet’. Dit boek doet zijn titel eer aan, want het is ook echt het beste boek over ballet, het beste informatieve boek althans. Het boek geeft een heel goed overzicht van alles wat bij ballet komt kijken: van kostuums tot balletpassen en van bekende dansers en choreografen (mensen die een ballet bedenken) tot een uitgebreide geschiedenis van het ballet. Je kunt achter de schermen kijken van een groot theater en je leert hoe je met bepaalde bewegingen iets kunt vertellen. Mime heet dat. In het boek staan veel prachtige tekeningen en foto’s die erg inspirerend zijn. In dit boek kun je uren kijken!

Van al die boeken krijg je toch meteen zin om zelf te gaan dansen? En wat is er nu fijner dan na je balletles moe in een stoel te ploffen en in zulke mooie boeken over ballet te bladeren en te lezen. Veel dans- en leesplezier!

Linda.

‘Ballerina. Een gids voor jonge dansers’
Jane Hackett
Uitgeverij Gottmer
ISBN 978 90 25744373

‘Ballet’
Darcey Bussel
Uitgeverij Bosch & Keuning
ISBN 978 90 24601045

‘Beroemde balletverhalen in woord, beeld en geluid’
Barbara Newman
Uitgeverij Gottmer
ISBN 978 90 25730035

‘Het beste boek over ballet’
Kate Castle
Uitgeverij Gottmer
ISBN 978 90 25728960

 

.
.