Balletboeken

Terug naar lijst

Balletboeken; leesboeken voor je plezier (deel 1)

Weet jij wat een pirouette is? Of een arabesque? Weet je wat spitzen zijn? En heb je weleens gehoord van Het Zwanenmeer? Grote kans dat jij dan een echte balletliefhebber bent! En dan mag je doorlezen, want in dit eerste deel van de special over balletboeken vind je de leukste fictieboeken om in te lezen als je eens niet aan het balletten bent. Want geef maar toe, het liefste wil je elke dag dansen!

Misschien zit je zelfs wel op balletles, net zoals Juul, Tessa en Demi in het boek ‘Prima Ballerina’ van Vivian den Hollander. In ‘Prima Ballerina’ zijn drie boeken gebundeld, namelijk: ‘Zoute Drop’, ‘Pirouette’ en ‘Salsa en Peper’.
In ‘Zoute Drop’ oefenen de drie meiden een dansje voor de verjaardag van hun juf. Daardoor krijgen ze de smaak te pakken en gaan ze op jazzballet bij juf Annet. Meteen mogen ze optreden voor een groot publiek. ‘Pirouette’ is het vervolgboek. Daarin gaan Juul, Tessa en Demi op zoek naar een goede balletstudio. Juf Annet wil namelijk ook klassiek ballet gaan geven, maar daar is een grotere zaal voor nodig met een barre, een stok aan de muur die helpt om je evenwicht te bewaren tijdens de warming-up. De meiden vinden een leeg pakhuis, maar het lijkt wel alsof dat door een enge bende wordt gebruikt. Samen met hun klasgenootjes Leon en Paul gaan ze op onderzoek uit. Ondertussen proberen ze ook geld in te zamelen om goede balletschoentjes te kopen.
In ‘Salsa en Peper’ krijgen Juul, Tessa en Demi slecht nieuws: juf Annet is gevallen. Ze kan geen dansles meer geven. Net nu hun dansgroep aan een wedstrijd mag meedoen! Gelukkig komen de meiden Niels, Nelson en Koen tegen: drie jongens die in een bandje zitten. Nelsons moeder is vroeger danseres geweest en komt invallen. Maar zij geeft een heel ander soort dans! De salsa. Daarbij moet je flink met je heupen zwaaien. ‘Zet eerst een kleine stap naar voren. Dan wat peper in de billen erbij voor de pit. En de salsa is geboren!’ roept deze nieuwe juf steeds. Zo moet de wedstrijd wel een feestje worden, mét een grote verrassing voor de band van Niels, Nelson en Koen.

‘Balletclub de Zwaantjes’ is een serie die gaat over Kelly. Zij wil erg graag op ballet, maar haar ouders vinden dat niet zomaar goed: ‘Wil jij op ballet? Vorige maand wilde je nog op ponyrijden. Daarna wilde je graag op gymnastiek. En wat wil je volgende week, Kelly? Wil je dan misschien gaan tennissen? Je wilt elke week iets anders.’ Dat zegt Kelly’s moeder. Maar Kelly weet het heel zeker: ze wil op ballet. Op haar verjaardag krijgt ze een balletpakje cadeau. Dan weet ze genoeg. Ze mag, samen met haar beste vriendin Evelien, bij balletclub de Zwaantjes. Dat is een heel bijzondere groep, want balletclub de Zwaantjes treedt op. Zo danst Kelly de rol van Assepoester in een pretpark, swingt ze in de etalage van een warenhuis om nieuwe danseresjes voor de club te vinden en verzint ze een dans voor de bruiloft van haar oma. Maar het wordt wel heel spannend als balletclub de Zwaantjes moet leren schaatsen om samen met de IJsdansers aan een musical mee te doen. Lukt het ook nog om te dansen op het ijs?
De serie ‘Balletclub de Zwaantjes’ bestaat uit zes boeken. Je kunt ze los van elkaar lezen, maar het leukste is toch wel als je bij het eerste boek begint.

Het lijkt nu bijna wel alsof alleen meisjes dansen. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo! Ook voor jongens is het heel normaal om te dansen. In ‘Dekke danst’, een heel makkelijk te lezen boek van Lizzy van Pelt, zit Dekke samen met zijn buurmeisje Loes op balletles. Hij heeft er ontzettend veel plezier in, maar toch zegt hij er niets over op school, omdat hij bang is om gepest te worden. Dan komt uitgerekend Jonas, de grootste pestkop uit zijn klas, erachter. Hij vindt Dekke een watje omdat hij aan ballet doet. Toch belooft Jonas dat hij aan niemand iets zal vertellen, maar alleen als Dekke daar ook iets voor terug doet. Loes verzint een plan om Jonas te stoppen. Dekke moet gewoon kunnen dansen, vindt zij. Haar plan lukt: Dekke danst! En hij is niet meer de enige jongen...

Er is nóg een heel mooi boek over een jongetje op ballet: ‘Maar ik wil dansen’ van Rumer Godden. Omdat je voor dit boek iets ouder moet zijn én omdat het boek te mooi is om maar kort te bespreken, vind je hier een aparte recensie van het boek!

Nog geen genoeg van balletboeken? Lees dan snel deel 2 van de special, die helemaal gaat over informatieve boeken. Daarin lees je bijvoorbeeld alles over hoe het leven van een danser eruit ziet of wat je moet doen om zelf danseres te worden.

Linda.

‘Balletclub de Zwaantjes’
Yolanda Edens
Uitgeverij Kluitman
‘Balletclub de Zwaantjes’ ISBN 978 90 20616625
‘Balletclub de Zwaantjes treedt op’ ISBN 978 90 20616544
‘Balletclub de Zwaantjes zoekt danseresjes’ ISBN 978 90 20616552
‘Balletclub de Zwaantjes danst op het feest’ ISBN 978 90 20616560
‘Balletclub de Zwaantjes stapt op het ijs’ ISBN 978 90 20616633
‘Balletclub de Zwaantjes in de ijsshow’ ISBN 978 90 20616528

Met illustraties van Els van Egeraat

‘Prima Ballerina’
Vivian den Hollander
Uitgeverij Van Holkema & Warendorf
ISBN 978 90 47509257

Met illustraties van Annet Schaap

‘Dekke danst’
Lizzy van Pelt
Uitgeverij De Inktvis
ISBN 978 90 75689495

Met illustraties van Jacqueline van Leeuwenstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
.