Back to school!

Terug naar lijst

En dan is de zomervakantie alweer bijna voorbij… Back to school! Snik! Of misschien heb je er juist zin in om naar school te gaan en al je (nieuwe) klasgenoten (weer) te zien. Heb je een leuke zomer gehad? Ben je op vakantie geweest? Heb je gezellige uitstapjes gemaakt? Of had je geen idee wat je aan moest met al die vrije tijd en kun je niet wachten tot je weer vijf dagen in de week naar school mag? De één vindt school geweldig, de ander vindt het de vervelendste plaats op aarde. Hoe dan ook: ieder kind in Nederland moet eraan geloven.

Er zijn enorm veel boeken geschreven over het schoolleven! Hier zetten we er een paar voor je op een rijtje, zodat je je in de laatste dagen van je vakantie alvast kunt voorbereiden…

Prentenboek
Het kan best spannend zijn om na de zomervakantie weer naar school te gaan. Er zou zomaar van alles mis kunnen gaan. Je kunt struikelen en uitgelachen en gepest worden.

‘Nee,’ zegt Schildpad hardop. ‘Ik ga niet.’

Hij blijft op het trapje voor de school zitten. Dan begint hij te twijfelen. School kan óók heel leuk zijn, met allemaal kinderen die aardig tegen je zijn! Hij bedenkt zich:

‘Ik ga wél!’ roept Schildpad uit.

Dapper, hè? ‘Schildpad gaat weer naar school’ is een herkenbaar prentenboek. Want zeg nou eerlijk, wie is er níét een beetje zenuwachtig voor de jaarlijkse eerste schooldag? De laatste pagina is het leukste deel van dit boek. Daar wacht je een grappige verrassing!

6 jaar en ouder
Guusje zit op De Kon-Tiki, een kleine school met wel drie groepen in één klas. Ze vindt de school superleuk! Maar na het buiten spelen heeft ze een splinter in haar hand. Hoe kan dat nou?

‘Ik denk door het vlot. Er zit een gat in een boomstam,’ legt Guusje uit.

‘En er zit ook een plank los!’ roept Mo.

Ai, het speelvlot gaat kapot! En dat is niet het enige probleem op De Kon-Tiki. Het dak lekt en de school is veel te oud: paniek als er een inspecteur langskomt om de school te controleren!

‘Hij vindt de school te oud,’ legt de juf uit. ‘Er is te veel kapot. Over een week komt hij weer langs. Om mijn plannen te horen. Maar hoe kom ik aan geld? Misschien moeten we wel dicht!’

De Kon-Tiki’s doen er alles aan om te voorkomen dat hun school moet sluiten. Lukt het ze om genoeg geld te krijgen om de school (en het speelvlot!) op te knappen?

9 jaar en ouder
In ‘Het leven van een Loser – Vette pech' heeft Bram Botermans vette pech! Om te beginnen heeft hij een beroerde zomer gehad, zónder vakantie en mét het zwemteam waar zijn vader hem elke zomer heen stuurt. In die zomer heeft Bram ook nog eens iets heeft gedaan waar hij zich enorm voor schaamt. Dat is een geheim waar zijn broer Rick hem uiteraard graag mee chanteert. Bram kijkt uit naar het einde van de zomervakantie, maar op school is het niet veel beter. Hij wordt bij de conrector geroepen voor een grap die hij uithaalt met een klasgenoot, laat een kontafdruk achter in de muur van een klaslokaal (echt!) en baalt ervan dat hij geen glazen oog heeft om afkijk-trucjes mee uit te halen. Het fijne voor jou is: al die ellende van Bram levert een behoorlijk vermakelijk dagboek (o nee, sorry: logboek) op. Grappige situaties, aangevuld met komische cartoons, zorgen voor een heus leesfeest! Je ontdekt in het boek ook wat Brams geheim is waarmee Rick hem chanteert. Behoorlijk gênant..! Begrijpelijk dat Bram in zijn logboek schrijft:

‘Er is in ieder geval één plek waar ik morgen echt niet heen wil, en dat is school.’

12 jaar en ouder
Het is spannend zat om na de zomervakantie weer naar school te gaan. Hoe zou het zijn om na de zomer naar een nieuwe school in een ander land te gaan? Naar een school waar je niemand kent, waar allemaal nieuwe regels zijn en waar ze je naam uitspreken als Marsjolien? Dit is precies wat Marjolein te wachten staat in ‘Mulberry House’. Ze verhuist naar Engeland als haar ouders daar een baan krijgen. Haar ouders willen haar naar een kostschool sturen. Schrikken! Maar als Marjolein eenmaal aan het idee is gewend, heeft ze er best zin in:

Zo’n uniform leek me wel stoer. Enne… mijn leven was tot nu toe best saai geweest, dus werd het niet eens tijd voor iets spannends?

Het blijkt allemaal niet makkelijk te zijn. Al die regels op de kostschool! En Marjolein wordt ook nog eens verliefd…

Boekenseries
Kun je geen genoeg krijgen van boeken over school? Er zijn er veel en veel meer! Denk bijvoorbeeld aan deze leuke series:
* ‘Superjuffie’ van Janneke Schotveld, over juf Josje die kan praten met dieren in nood. Hierdoor beleeft ze veel avonturen met haar klas.
* ‘Mees Kees’ van Mirjam Oldenhave, over een meester die het nog moet leren. Mees Kees is stagiair en doet alles lekker op zijn eigen manier.
* ‘Meester Jaap’ van Jacques Vriens, over de leuke en gezellige meester Jaap en zijn klas. Het zijn allemaal korte verhaaltjes over grappige, alledaagse en soms verdrietige onderwerpen.
* ‘hetinternaat.com’ van Marjon Hoffman, over het Internationale Internaat voor Bijzondere Kinderopvang. Max, Mickey en Tommie zijn hier door hun ouders gedumpt en eigenlijk hebben ze het best leuk op het internaat!

Back to school
Hopelijk ben je net zo dapper als Schildpad, ben je net zo dol op je school als Guusje, heb je een leuker schooljaar dan Bram Botermans, en sta je net als Marjolein open voor nieuwe avonturen. Veel plezier komend jaar!

Karine.

‘Schildpad gaat weer naar school’
Lucy M. George
De Vries-Brouwers, 2010
ISBN: 978 90 534 1814 7
Met illustraties van Merel Eyckerman

‘De Kon-Tiki’s – School in gevaar’
Vivian den Hollander
Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7427 8
Met illustraties van Gertie Jaquet

‘Het leven van een Loser – Vette pech’
Jeff Kinney
De Fontein, 2010
ISBN: 978 90 261 2783 0
Met illustraties van Jeff Kinney

‘Mulberry House’
Kristine Groenhart
Ploegsma, 2014
ISBN: 978 90 216 7342 4

.
.