Anna en Myrthe interviewen Rindert Kromhout

Terug naar lijst

Omdat ik had gewonnen met het bedenken van originele vragen voor Rindert Kromhout mocht ik op vrijdag 11 oktober 2002 Rindert interviewen, samen met een andere winnares, Anna uit Roden (Drenthe).

Toen ik in de kinderboekenwinkel in Utecht aankwam, ging ik naar boven. Daar kreeg ik een kopje thee. Ook kreeg ik drie boeken van Rindert Kromhout: Peppino, Meester Max gaat naar de dierentuin en Het geheim van Zwartoog.

We bleven boven op Rindert wachten, want hij was nog bezig beneden in de winkel boeken te signeren.
Omdat het zo lang duurde, gingen we nog even naar beneden om daar te wachten.

Toen gingen we allemaal naar boven en kon het interview beginnen. Er kwamen ook nog andere mensen en kinderen bijzitten. Anna en ik mochten om en om een vraag stellen aan Rindert Kromhout. Hieronder volgen mijn vragen en zijn antwoorden daarop.

Wie is je lievelingsschrijver?
Roald Dahl. Rindert vertelde verder dat hij Daantje de wereld kampioen en Sjakie en de chocoladefabriek heel leuk vond.

In welke sport ben je het beste?
Rindert vond dit een moeilijke vraag waar hij even over na moest denken. Toen noemde hij zwemmen. Hij vroeg of koken ook een sport was, want daar was hij wel goed in, vond hij in ieder geval van zichzelf. Maar als dat geen sport was, dan was het antwoord zwemmen. Hij vroeg waar ik zelf goed in ben, en ik zei: judo.

Wat is je lievelingsvakantieland?
Rindert zei dat hij het liefste naar Italië gaat. Hij zei dat als je Boris en het Woeste Water hebt gelezen, je dat ook wel zou merken.

In welk boek (van je zelf) zou je graag de hoofdpersoon willen zijn.
In ieder geval niet in Meester Max. Maar wel in "Allez hop". Dat gaat over een clown, Cleopatra. Rindert vertelde dat hij dat een keer in de krant had gelezen, over een meneer die vierde dat hij honderd jaar werd. En midden in het feest kreeg hij een hartaanval en viel hij dood neer. Daarin wilde Rindert wel de hoofdpersoon spelen, maar wel pas als hij honderd is.

Wat is je favoriete voetbalclub
Dit vond Rindert ook een moeilijke vraag. Hij woonde eerst in Rotterdam, en dan zou je zeggen: Feyenoord. Maar nu woont hij in Amsterdam. Maar eigenlijk is hij voor degene die aan kop staat, dus nu is hij voor Ajax. Hij vroeg ook nog voor wie ik ben. Ik zei: FC Utrecht, omdat ik in Utrecht woon.

Na afloop van het interview mochten Anna en ik hem bloemen geven.

Het was een heel leuke middag.

Myrthe ten Hoopen

Ik had aan de wedstrijd van deze site meegedaan. Ik heb gewonnen en mocht Rindert Kromhout, de kinderboekenschrijver, interviewen. In Utrecht in de Kinderboekhandel.

We wonen in Roden en gingen met de trein naar Utrecht. Eerst ging ik winkelen en daarna ging ik naar de kinderboekwinkel. Daar gingen we naar boven en we wachtten op Myrthe. Toen zij er ook was kwam Rindert Kromhout. Omstebeurten mochten we een Vraag stellen. Dit waren mijn vragen en de antwoorden:

Ik vind Kleine Ezel leuk maar wie heeft bedacht dat Ezel er zo lief uitziet? Annemarie (de tekenares) of jij?
Annemarie heeft het bedacht. Zij tekende in een ander verhaal een klein ezeltje. En toen ging hij over dat ezeltje een verhaal schrijven.

Hoe kom je aan zulke verhalen als "Ellie en Nellie"? Ken je zelf zo'n tweeling?
Vroeger woonde bij hem een meisje in de straat die heel erg gemeen was en hem pestte. Daar schreef hij later een verhaal over.

Was je vroeger goed in school of niet?
Hij was niet de slimste van de klas maar ook niet de slechtste. Hij zat er dus tussenin. Zijn beste vak was spelling.

Ik wil graag schrijfster worden. Wat moet je daar voor doen?
Veel lezen en schrijven. En als je er maar plezier in hebt!

Waarvoor vertelt Boris bij "Boris en het woeste water" niet meteen wat zijn grote geheim is?
Omdat het zo'n erg en verdrietig geheim is wil hij er niet aan terug denken.

Rindert Kromhout was aardig en had overal antwoord op. Daarna zette hij in de boeken die ik heb gekregen een handtekening en daarna las hij even voor uit "Max en de minimonsters". Hij kon ook goed voorlezen!

Ik heb een hele leuke dag gehad.
Anna Goldberg (9 jaar)

.
.