All I want for Christmas…

Terug naar lijst

Lichtjes aan in de boom, dekentje om je heen, kaarsjes aan… De kerstvakantie is misschien wel de fijnste tijd van het jaar om je lekker in een boek te verliezen. Dat is precies wat de redactieleden van Leesfeest gaan doen! In deze special vertellen zij je bij welk boek zij wegdromen deze kerst…

 

'Hallo! Kijk uit! Maak baan! De kerstboom komt eraan!' In 'Kerstmis met Boer Boris' van Ted van Lieshout en Philip Hopman vindt Boer Boris het hoog tijd voor een kerstboom met ballen en lichtjes. Daar begint dit mooie kerstverhaal pas echt, want er gebeurt iets onverwachts op de boerderij. Het oudste varken komt te overlijden. Maar Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als hij van die verdrietige gebeurtenis niet iets moois wist te maken. Het varken krijgt een graf bij de dieren van het bos en ook dáár worden de bomen opgetuigd. Zo warm je jezelf deze kerst niet op met warme chocolademelk of brandende kaarsjes, maar met die lieve Boer Boris.
Kim.
Vorig jaar begon ik in december ‘Een jongen met de naam Kerstmis’ te lezen: het verhaal van de jeugd van de échte kerstman. En van dat verhaal heb ik genoten! De tekeningen van Chris Mould maken het verhaal van Matt Haig nog grappiger en sfeervoller dat het al is. Maar ineens was het 27 december, was ik pas halverwege het boek en had ik helemaal geen zin meer om een kerstverhaal te lezen… Dit jaar de herkansing! Vóórdat de kerstgezelligheid losbarst, hoop ik het magische verhaal over de dappere Nikolas (de jonge kerstman!) die zijn vader achterna reist naar het elfendorp Elfhelm uit te hebben. Vrolijk kerstfeest!
Karine.
‘De zin van de Ommezijde’ van Frank van Pamelen is voor de taalliefhebber die ik ben een waar feest deze kerstvakantie. In dit boek schrijft deze taalvirtuoos zijn woordgrappen en getallenraadsels aan elkaar tot een avontuur waarin Mira via een mysterieus boek in Ommezijde terechtkomt. Ommezijde - het land waar taal wordt gemaakt - is door een kloof in tweeën gedeeld in het Rijk van de Alfa’s en het Rijk van de Bèta’s. Om terug te kunnen keren moet Mira de koning van de Alfa’s bevrijden uit handen van de Bèta’s terwijl ze zich staande probeert te houden in een wereld vol cijfers. Bloedspannend!
Yvonne.
Tijdens de kerst is er tijd om met een dik boek op de bank te kruipen, met zo’n boek waarop je je al weken verheugd hebt en dat voelt als een cadeautje voor jezelf. Zo’n boek als ‘En ik was zijn held’ van Rindert Kromhout, dus.
Het is het tweede boek over de schrijver Klaus Mann, zoon van Nobelprijswinnaar Thomas Mann. Dit keer word je meegevoerd naar het Duitsland van 1933, naar het startpunt van een hoop ellende in de wereldgeschiedenis. Zou ‘En ik was zijn held’ je net zo omverblazen als het eerste boek over Klaus ook deed? Lees. En geniet.
Lidewij.
Dompel je deze vakantie onder met dino’s, magie, liefde en natuurlijk heel veel lichtjes, kaarsjes en kerstballen! Willem is gek op dino’s en wenst daarom een dino voor kerst. Een beetje een gekke wens, dat weet hij ook wel, maar op school heeft Willem het zwaar en dus zou hij die dino wel écht goed kunnen gebruiken! De verrassing is dus extra groot als de Kerstmisaurus op kerstavond ineens door de schoorsteen valt… ‘De Kerstmisaurus’ van Tom Fletcher is een heerlijk feel good (voorlees)boek over alles wat kerst zo leuk maakt. Vlot geschreven, én met superleuke illustraties van Shane Devries!
Lizan.
Heb jij een kat? Ja? En klimt hij altijd in jouw kerstboom? Dikkie Dik in ‘Dikkie Dik Kerstmis’ van Jet Boeke klimt samen met Poes Muis ook in de kerstboom. En dat gaat natuurlijk helemaal niet goed. Ik lees elke kerstvakantie over Dikkie Dik omdat het zo heerlijk nostalgisch is! Het liefst zit ik dan voor de open haard met mijn eigen kat op schoot en een kop warme chocomel met slagroom in mijn hand. Maar ik zorg er altijd voor dat mijn kat Beb niet zomaar de kerstboom in klimt. Ik versier daarom ook altijd haar krabpaal, op die manier zijn we allebei in de kerstsfeer!
Eva.
Geniet van drie hartverwarmende avonturen met de winterse verhalenbundel 'Let it snow' van Maureen Johnson, John Green en Lauren Myracle. Jubilee strandt midden in een zware sneeuwstorm nadat haar ouders zijn gearresteerd in een rel om kersthuisjes. Tobin, Duke en JP trotseren ondertussen diezelfde storm en de metershoge sneeuw in een wilde tijdrace naar Waffle House, en Addie moet haar eigen zorgen opzijzetten om een minivarkentje veilig te stellen voor haar beste vriendin. Het leuke is dat de drie verhalen met elkaar verbonden zijn. ‘Let it snow’ is grappig en heerlijk romantisch – het perfecte boek voor tijdens de koude kerstdagen!

Anne.

Dit jaar verheug ik me niet alleen op de Kerstman, maar ook op de Winterkoningin. In Nevermoor - Morrigan Crow en het Wondergenootschapvan Jessica Townsend voeren die twee ieder jaar een symbolische strijd. Wat een spektakel! Morrigan kiest eerst partij voor de Kerstman, die een looping maakt met zijn arrenslee. Maar het is minstens zo geweldig als de Winterkoningin de sterren in klingelende klokjes verandert. Het kerstfeest is voor Morrigan een dag waarbij ze eventjes niet hoeft te denken aan al die lastige proeven die ze moet doorstaan. Want alleen dan mag ze in het geweldige Nevermoor blijven... Een heerlijk boek voor bij het haardvuur!
Kelly.
Het sprookjesachtige verhaal De notenkraker speelt zich af tijdens kerstavond. Clara krijgt een pop waarmee ze noten kan kraken, een notenkraker. Wanneer zijn tanden afbreken neemt ze de pop mee naar haar slaapkamer en zet hem naast haar bed. ‘s Nachts komt al haar speelgoed tot leven. Samen met de notenkraker verslaat Clara de gemene muizenkoning en beleven ze mooie avonturen. De tekst is uitgebreid en geschreven door An Leysen. Zij maakte ook de tekeningen. Die zorgen ervoor dat je helemaal in de kerstsfeer zit. Er worden warme kleuren gebruiken, maar sommige illustraties zijn in zwart -wit. ‘De notenkraker’ is een prachtig kerstboek!
Ingrid vd H.
Toen ik ‘Eefjes eenhoorn’ van Anna Currey tegenkwam, wist ik: dit boek wordt mijn ultieme boek voor de kerstvakantie! Een klein meisje logeert in aanloop naar Kerstmis samen met haar moeder bij haar opa. Op een nacht staat er een eenhoorn in de tuin. Hij heet Florian en hij kruipt bij haar in bed. De volgende dag schuift hij aan bij het ontbijt, hij helpt mee de kerstboom versieren en hij gaat mee naar de kerstmarkt. En daar vindt hij iets waar Eefje heel erg naar verlangt… Een warm en ontroerend prentenboek over fantasie, vriendschap en de betovering van Kerstmis. De klassieke tekeningen, de gouden letters en sterren op het omslag en de rode schutbladen maken ‘Eefjes eenhoorn’ het perfecte kerstboek voor onder de boom.
Eefje.
Voor sommige boeken heb je tijd nodig, veel tijd. Daar kun je niet zomaar aan beginnen op een doordeweekse avond. Niet alleen vanwege het aantal bladzijdes, maar ook omdat je ze niet meer weg kunt leggen. Dat heb ik met de complete serie van Harry Potter van J.K. Rowling. Telkens als ik daar in begin, is dat meteen te merken: wakker worden met m’n hoofd op een boek, te laat komen op het werk omdat ik echt nog even dat hoofdstuk moet aflezen… Oeps! De kerstvakantie is dan ideaal: ik kan me weer ongestoord laten meeslepen door dit fantastische verhaal!

Juulke.

Deze kerstvakantie kruip ik met een dekentje en Gips van Anna Woltz op de bank. Dit spannende verhaal speelt zich af tijdens de kerstvakantie van Fitz en haar zusje Bente. Door een ongelukje in de sneeuw belanden ze met hun vader en het afgesneden vingertopje van Bente in het ziekenhuis. Hoewel Fitz ervan uit was gegaan dat dit de meest rampzalige kerstvakantie van haar leven zou worden, omdat haar ouders net zijn gescheiden, komt er toch een verrassende wending in het verhaal als ze allerlei mensen ontmoet in het ziekenhuis… Kijktip: van de het boek is een serie gemaakt, deze kun je volgen op NPO3 en terugkijken op NPO-start.
Fannie.
In mijn boekenkast ligt het ultieme kerstvakantieboek op mij te wachten: ‘Wonderland, Young Adult kerstverhalen’. Het omslag van het boek is al echt een winters pareltje, waardoor het gelijk gaat kriebelen om erin te beginnen. Wat ‘Wonderland’ verder erg speciaal maakt, is dat de verhalen door verschillende auteurs zijn geschreven, onder andere door Jennefer Mellink, Jen Minkman en Chinouk Thijssen. Daardoor hebben de verhalen ook niet één bepaald genre. Zo kun je op hele verschillende manieren wegdromen bij de kerstige romantiek van elk verhaal. Ik vermoed dat ik deze kerstvakantie lekker knus bij de kerstboom zit, genietend van het magische ‘Wonderland’.
Suzan.
Winterhuis Hotel

Wij zijn drie weken met vakantie. Het huis is afgesloten. In deze envelop zit een treinkaartje. Neem de trein naar het Winterhuis Hotel.
Dit briefje vormt het begin van een magisch en spannend avontuur voor Elizabeth. Winterhuis Hotel blijkt een fantastische plek te zijn: vol mysteries, bijzondere gasten én een vloek die het familiehotel al jaren blijkt te achtervolgen. Eigenlijk wilde ik dit boek ‘bewaren’ voor de kerstvakantie. Maar toen de eerste koude dagen aanbraken wist ik niet hoe snel ik me in mijn deken moest wikkelen om te beginnen. Hét winterboek voor iedereen vanaf 9 jaar die houdt van magische avonturen!
Mirjam.

.
.