15 jaar Leesfeest – kinderen recenseren!

Terug naar lijst

In oktober bestond Leesfeest vijftien jaar. In vijftien jaar tijd heeft onze redactie heel veel mooie boeken besproken. Dat kunnen onze jonge lezers ook, dachten wij! Daarom recenseren in deze feestelijke boekenspecial Merel, Roos, Isabella, Marilotte, Sammy, Boris, Saar en Nune hun lievelingsboeken. Deze recensenten in de dop worden beloond met een nieuw boek. Van harte gefeliciteerd!

Recensie van Merel (12 jaar)  over ‘De Grijze Jager’  van John Flanagan
De boekenserie ‘de Grijze Jager’ vond ik heel leuk om te lezen, omdat de boeken spannend zijn en makkelijk geschreven. Het eerste deel heet ‘De Ruïnes van Gorlan’ en gaat over Will die in de leer gaat bij Grijze Jager Halt. Samen beleven ze veel avonturen.
Er zit veel actie in het boek, daardoor wil je het in één keer uitlezen. Toen ik begon met lezen dacht ik dat het boek saai zou zijn, maar toen ik verder ging lezen vond ik het juist een heel stoer boek. Door alle spannende gebeurtenissen vond ik het gewoon een heel gaaf boek.


Recensie van Roos (11 jaar) over  ‘Kapot’  van Carry Slee
Julia en haar broer Thijs spelen samen in een band. Ze zijn allebei heel verliefd en hebben een heerlijk leventje. Maar dan wordt alles anders. Hun ouders gaan scheiden en dit zet ook Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar. Ik vind dit boek leuk omdat het spannend is. Ook vind ik Carry Slee een hele leuke schrijfster omdat ze onderwerpen aansnijdt waarover niet veel geschreven en gepraat wordt, maar die wel problemen zijn voor kinderen. Dit boek is zo leuk om te lezen zodat je het in een keer uitleest. Echt een aanrader dus!!!


Recensie van Isabella (15 jaar) over  ‘Niet te filmen’  van Sophie Kinsella
Audrey (14) zit na traumatische pestervaringen thuis. Ze krijgt paniek aanvallen als er (vreemde) mensen thuis komen die ze niet kent en ze durft niemand (behalve haar broertje Felix) recht in de ogen te kijken. Daarom draagt ze altijd een zonnebril. Tot ze de vriend van haar broer Frank, Linus leert kennen. Eerst sturen ze elkaar grappige briefjes en daarna daagt hij haar uit om allemaal dingen buiten het huis te doen, zodat ze weer de oude wordt. Ook moet ze van haar psychologe haar leven filmen. Dat zie je ook echt, door middel van een script. Het is misschien een heel zielig boek, maar het is ook heel grappig en mooi!

Recensie van Marilotte (8 jaar) over  ‘Juffrouw Pots’ van Tosca Menten
Kaya en Simon Stommel zijn beste vrienden en volgens iedereen, erg dom.
Omdat de juf van Kaya en Simon gaat trouwen, krijgen ze een nieuwe juf. Juffrouw Pots. Zij stinkt naar kots en zweet en trekt altijd aan de oren van de kinderen. Ook heeft ze een straflied, waarin de kinderen vragen om straf!
Kaya en Simon ontdekken samen van alles. Is juffrouw Pots wel een echte juf? En wat heeft meester Harry, de directeur er mee te maken? Zijn Kaya en Simon eigenlijk wel zo dom als iedereen zegt.......?
Lees het boek en ga de strijd aan met de nieuwe juf van Kaya en Simon!


Recensie van Sammy (11 jaar) over ‘Het leven volgens Pippa Leeuwenhart’ van Barbara Tammes
De ouders van Pippa zijn gescheiden en nu woont ze soms bij haar moeder en soms bij haar vader. Haar ouders zijn heel anders en dat vindt Pippa wel moeilijk. Ze schrijft van alles in haar dagboek dat ze journal noemt. Het allerleukste aan het boek zijn de tekeningen, maar het verhaal is ook echt heel mooi en heel grappig! Vooral als Pippa gaat zoenen en ze een zoener de beer en de dode slak noemt. Het verhaal gaat ook over vloggen en dat vind ik ook leuk. Ik zou het iedereen aanraden want het is een leuk boek!


Recensie van Boris (8 jaar) over ‘De gorgels’ van Jochem Myjer
Ik vond ‘De gorgels’ van Jochem Myjer echt heel spannend. Het gaat over Melle die een gorgel in zijn kamer ontdekt. Een gorgel is een klein mannetje die kinderen beschermt tegen de brutelaars, enge mannetjes die de kinderen heel ziek willen maken. Dat doen ze door in je gezicht te ademen en dat stinkt! Dat was grappig. Melle gaat samen met zijn gorgel Bobba vechten tegen de brutelaars. Dat is heel spannend. Er staan ook mooie tekeningen in. Ik wou dat ik ook superogen had net als Melle want dan kon ik ook gorgels zien.


Recensie van Saar (6 jaar) over ‘Matilda’  van Roald Dahl
Matilda is mijn lievelingsboek. Omdat Matilda kracht in haar ogen heeft. En omdat de Bulstronk lekker gek is. Matilda haar ouders zijn grappig. Daar moet ik vaak om lachen.Recensie van Nune (6 jaar) over ‘Ik rijm, rijm, rijm’
Het zijn allemaal rijmpjes en het is een heel dik boek. Van makkelijk naar moeilijk. De plaatjes zijn mooi prachtig. Allerleukste rijmpje is: ik rijm, rijm, rijm.

.
.