“Ik ben best wel een beetje trots”

Terug naar lijst

Wist je dat Leesfeest volgende maand 15 jaar bestaat?! In oktober 2001 werd Leesfeest opgericht door Bas Maliepaard (33). Vijf jaar lang was hij hoofdredacteur van Leesfeest. Bas is journalist en tekstschrijver én schrijft elke zaterdag een recensie over een kinderboek in krant Trouw. Maar toen hij Leesfeest oprichtte, was Bas ‘nog maar’ 18 jaar en student journalistiek. Enthousiast en gedreven begon hij aan dit project. Bas liet Leesfeest uitgroeien tot een professionele kinderboekenwebsite – waar jij nu nog steeds alles kunt lezen over boeken, schrijvers en illustratoren. Hij is dus wel een mooi voorbeeld van hoe je met hard werken van alles voor elkaar kunt krijgen, óók als je jong bent! Tijd om Bas wat vragen te stellen.

Waarom heb je Leesfeest 15 jaar geleden opgericht? En hoe is dat gegaan?
“Als puber schreef ik voor de Lemniscaatkrant. Dat was een krant van uitgeverij Lemniscaat waarin voor en door jongeren over boeken werd geschreven. Toen ik journalistiek ging studeren, besloot ik zelf een website over kinderboeken op te richten, want die waren er in die tijd nog niet zoveel. Uit mijn liefhebberij voor kinderboeken ontstond toen Leesfeest. Samen met psychologiestudent Evie Krom, die ik kende van de Lemniscaatkrant, heb ik de website opgericht. We begonnen met een klein clubje, zelfs mijn moeder en stiefmoeder schreven in de opstartperiode voor de site, haha! En mijn vader ontwierp de site. Ik schakelde dus iedereen in mijn omgeving in om mijn plan uit te voeren. Het was veel werk, zeker in het begin. Evie bleef niet zo lang bij Leesfeest, maar ze werd opgevolgd door Geri Marx, met wie ik echt samen de site groter heb gemaakt. Uitgeverijen keken raar op als we vroegen of ze een boek wilden toesturen, zodat wij het konden bespreken. Ze kenden Leesfeest natuurlijk nog niet, dat is nu wel anders! Soms kochten we boeken om er een recensie over te kunnen schrijven. We verstuurden veel persberichten en deden van alles om Leesfeest te promoten, zoals flyers uitdelen op de Kinderboekenmarkt in Den Haag . Uiteindelijk met succes, want Leesfeest kreeg steeds meer aandacht in de media. Ja, nu achteraf ben ik best wel een beetje trots op ons.”

Wat was je doel met Leesfeest?
“Er was nog geen online plek waar kinderen recensies konden lezen die op hen gericht zijn. Het doel van Leesfeest was om kinderen op een speelse manier met boeken en schrijvers in aanraking te brengen. Het is na vijftien jaar nog steeds fijn dat er een plek als Leesfeest is waar goed geïnformeerde recensies worden geplaatst, speciaal voor kinderen.”

Je bent vader geworden! Wat lees je Max (1) zoal graag voor? En welke titels zou je aan Max – en aan de Leesfeest-lezers! – aanraden als hij wat ouder is?
“Max kan zich steeds beter concentreren, krijgt steeds meer geduld voor een boekje. ‘Het babyboek van alle dingen’ van Janet en Allan Ahlberg heb ik onlangs voorgelezen, waar allemaal plaatjes instaan van dingen die kinderen overdag meemaken. Max is nu verder gek op flapjesboeken, dat is natuurlijk enorm interessant. Behoorlijk wat flapjes zijn al gesneuveld! De boeken van ‘Boer Boris’ van Ted van Lieshout vallen bij Max ook in de smaak. Later zou ik Max graag de klassiekers willen meegeven waar ik vroeger zelf enorm van heb genoten, zoals de boeken van Astrid Lindgren. Ik zou het ook tof vinden als Max ‘Spinder’ gaat lezen, of de boeken van Anna Woltz, dat zijn wat mij betreft nieuwe klassiekers. Maar het allerbelangrijkste is dat Max zelf zijn weg mag vinden en zijn eigen smaak mag ontwikkelen.”

Lizan.

.
.