‘De enige reden om te blijven lezen, is dat je het leuk vindt om te lezen’

Terug naar lijst

Als je Kinderboekwinkel de Boekenwurm binnenloopt, valt je meteen op: hier staan duizenden boeken, en alleen maar boeken. “Dat is een bewuste keuze,” vertelt Hanneke Koene, eigenaresse van De Boekenwurm. “We verkopen bijna geen knuffels en andere aanverwanten, omdat we niet alleen jonge kinderen, maar ook middelbare scholieren tot doelgroep hebben.” En middelbare scholieren bereik je niet als je een knuffelimago hebt, aldus Koene. “Al zolang De Boekenwurm bestaat, en dat is inmiddels 23 jaar, heb ik niet klein en schattig willen zijn.”

Klein en schattig is Hanneke Koene zeker niet. Ze is een harde werker met een missie waarbij leesplezier voorop staat. “Leesplezier is de kern. Het is de basis die ervoor zorgt dat kinderen blijven lezen.” Want: “De enige reden om te blijven lezen, is dat je het leuk vindt om te lezen.” Daarnaast wil Koene boeken aanbieden waar kinderen uit zichzelf niet zo snel voor zullen kiezen. Boeken die net even buiten het blikveld liggen. “Ik verkoop niet alleen maar boeken die kinderen in eerste instantie leuk vinden. Ik wil ook de smaak van kinderen een beetje oprekken, breder maken.”

Middelbare scholieren krijgen heel veel aandacht: “Kinderen zie je vaak afhaken als ze op de middelbare school komen, omdat ze worden gedwongen bepaalde boeken te lezen.” Voor die groep heeft Koene een uitgebreide collectie Young Adult-boeken staan. Hanneke komt zelf ook op middelbare scholen waar ze in haar lessen het lezen stimuleert.

Hanneke doet de winkel niet in haar eentje. “Ik heb een perfect team in de winkel staan: Tamara is geweldig goed in alle praktische zaken: de facturen, de voorraad, de in- en verkoop. Ze is heel zorgvuldig. En sinds dit jaar is ook Tim weer terug (Tim Gladdines, kinderboekenschrijver en dichter). Vanaf 1993 werkte hij ook al jaren bij ons. Maar hij is er een flinke tijd uit geweest. Tim heeft veel ideeën en kan creatief meedenken. Hij kan ook vanuit schrijverschap denken, begrijpt bij presentaties uit eigen ervaring waar schrijvers tegenaan lopen tijdens een scholenbezoek.”

In april 2014 is De Boekenwurm verhuisd naar een nieuw winkelpand in dezelfde straat. Hanneke Koene is heel erg trots “Ik vind dat de nieuwe winkel een betere uitstraling heeft. Hij is meer boekhandel. Je kunt nu veel beter zien wat we hebben staan.”

De verhuizing was een grote stap, want in 2013 verkeerde De Boekenwurm in financiële problemen. Het was aan het begin van 2013 niet zeker of De Boekenwurm het einde van het jaar zou halen. Een flashmob, die meer dan 40 kinderboekschrijvers hielden op initiatief van schrijfster Manon Sikkel, zorgde ervoor dat De Boekenwurm er weer bovenop kwam. Meer klanten wisten de winkel te vinden. En ook meer mensen begrepen dat je boeken in de winkel moet kopen en niet via internet.

Het nieuwe pand heeft veel voordelen. Boven de winkel zijn nog twee verdiepingen. “Dat is fijn, want nu heb ik een kantoor op de zolder boven de winkel kunnen inrichten. Daar werk ik aan het Boekenwurmblad.” Koene is naast boekverkoper ook hoofdredacteur van het Boekenwurmblad, een tijdschrift voor volwassenen over kinder- en jeugdboeken. “Het maken van het online tijdschrift zorgt ervoor dat ik veel meer van mijn kennis over boeken en lezen kwijt kan.”

Op de eerste verdieping van de winkel is het Taalminners-atelier gevestigd. Daar wordt door Taalminners workshops aangeboden aan kinderen van groep 1 t/m 8. De activiteiten in het atelier hebben allemaal met boeken en lezen te maken. Samen met Taalminners en de bibliotheek Maastricht probeert De Boekenwurm kinderen en jongeren aan het lezen te brengen en te houden, want kinderen die graag lezen, hebben meer kansen, aldus Koene.

Als je een keer in Maastricht bent, loop dan De Boekenwurm binnen. Je komt gegarandeerd naar buiten met een boek dat je op het lijf geschreven is.

Yvonne.

.
.