Uit het schrijversleven van...Tjerk Noordraven

Terug naar lijst
 

Échte boeken

‘Het liefst zou ik hier natuurlijk alleen échte boeken neerleggen,’ zei de bibliothecaresse terwijl ze naar de tafel met aanbevelingen wees. ‘Deze gaat bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog. En deze gaat over een meisje dat haar familie verliest.’
Ze keek me aan.
‘Maar als ik alleen dat soort boeken selecteer, komen kinderen gewoon niet meer naar de bieb.’
Ze zuchtte.
‘Dus soms leg ik er ook maar gewoon een boek over een spookhuis of zo tussen.’

Ik deed mijn best om niet te fronsen, want ze doelde op mijn boek 'Het nieuwe spookhuis'. Blijkbaar vond ze mijn werk niet ‘literair’ genoeg, en dus was het in haar ogen geen écht boek. Ik had geen zin in een discussie, dus ik glimlachte, knikte begripvol en rondde het gesprek af.

Het zou misschien logisch zijn als ik me beledigd voelde. Maar eigenlijk beschouw ik haar neerbuigendheid als een groot compliment. Ik schrijf namelijk bewust heel anders dan andere schrijvers.

De meeste boeken die vandaag de dag verschijnen verschillen nauwelijks van de boeken die ik zelf las toen ik tien was. Maar de lezers van nu zijn compleet anders dan de lezers van twintig jaar geleden. Tegenwoordig is iedereen veel visueler ingesteld en veel sneller afgeleid. Ik pas mijn schrijfstijl daarop aan.

Mijn boeken zitten tjokvol actiescènes en spannende gebeurtenissen. Je krijgt als lezer nauwelijks de kans om afgeleid te worden, omdat je constant op het puntje van je stoel zit. In mijn boeken zul je ook geen ellenlange beschrijvingen vinden. Ik schrijf op zo’n manier dat ik net genoeg vertel om het goed voor je te kunnen zien, maar zonder dat ik elk detail voorkauw. Op die manier wordt jouw fantasie maximaal geprikkeld en ga je het boek echt beleven.

Mensen zoals die bibliothecaresse klagen dat er tegenwoordig te veel gegamed wordt en dat er te weinig boeken gelezen worden. Zij zien dat als een probleem. Ik zie het als een uitdaging. Ik probeer boeken te schrijven die nog veel gaver zijn dan een game. Boeken waar je echt in op kunt gaan.

Ik krijg veel mailtjes van lezers die zeggen dat ze bijna nooit lezen, maar dat ze mijn boek in één adem uitgelezen hebben. ‘Ik kon niet stoppen met lezen!’ zeggen ze heel vaak. En elke keer wordt dat gevolgd door: ‘Wanneer verschijnt je volgende boek?’

Elke keer dat ik zo’n mailtje krijg, weet ik dat ik goed bezig ben. Dus laat die bibliothecaresse maar zeggen dat ik geen échte boeken produceer. Ik schrijf niet voor haar. Zolang mijn lezers blij zijn, ben ik blij.

Tjerk Noordraven.

.
.