Uit het schrijversleven van...Nanda Roep

Terug naar lijst
 

Ze slaapt, dus ik heb een paar minuutjes om te vertellen hoe het boek 'Tanja is verliefd' haast werd geschreven tijdens de bevalling van mijn dochter Lisa-Renee…
De laatste weken van mijn zwangerschap waren aangebroken. Het was bovendien tijd om mijn manuscript in te leveren; een nieuw deel in de serie 'Vlinders' voor brugklassers. Gelukkig zijn de personages verliefd, dat paste bij wat ik voelde over mijn aanstaande moederschap. Puffend maar enthousiast schreef ik voort.

Op zaterdag besloot ik dat de laatste punt eindelijk moest worden gezet. Daarom werkte ik tot diep in de nacht, normaal sliep ik allang. Toen ik zondag de computer aanzette om alles te lezen en versturen, kon ik plots geen vin verroeren, ik verging van de pijn. Voorweeën… Nu al?
Het manuscript ging ongelezen en per e-mail naar de uitgever, terwijl mijn kindje indaalde. Dat gaf op zich niet. Na een eerste versie volgen besprekingen en aanpassingen, dus ik kon nog veel wijzigen bij de tweede versie.
Onze vergadering was op het station, want in mijn toestand werd lopen zwaar. Slechts vijf minuten na de ontmoeting werd ik opgeschrikt door het idee dat ik acuut incontinent was geworden… Mijn vliezen bleken licht gescheurd, en vanuit het ziekenhuis belde ik de uitgeverij dat ik trager zou herschrijven nu ik geen computer had. Nog voordat de tekst naar mijn ziekenhuiskamertje was gebracht, werd ik echter al naar de verloskamer verplaatst.
Van herschrijven kwam voorlopig niets nu Lisa-Renee was geboren. Ditmaal gaf mijn uitgever per hoofdstuk wijzigingsvoorstellen. Dat scheelde mij, jonge moeder, veel denkwerk - waarvoor dank. Toen ik eindelijk aanpassingen zou doen, werd Lisa-Renee eenkennig en schreeuwde urenlang tot ik haar oppakte. Herschrijven duurde twee weken langer dan normaal. Er zat een vakantie tussen… en de uitgever moest een weekje weg…
Nu, begin november, verschijnt 'Tanja is verliefd'. Begin november krijgt ook Lisa-Renee een plaatsje op de kinderopvang. Zij vindt dat prima, er is nu toch geen boek dat ze kan vertragen.

Nanda Roep.

 

.
.