Uit het schrijversleven van...Marc ter Horst

Terug naar lijst
 

Voor alle leeftijden

Kinderen vragen mij vaak van alles. Hoe schrijf je een boek? Hoe heet is een vulkaan? Heb je ook huisdieren? Maar ze vragen nooit: voor welke leeftijd is dat boek? Dat is echt een vraag voor grote mensen. Kinderen bladeren een boek door en dan weten ze genoeg. Een kind van zeven legt een leuk boek echt niet weg als er 9+ op staat. Nergens voor nodig.

Ouders en grootouders vragen het wel altijd: voor welke leeftijd is dat boek? En dan antwoord ik: voor iedereen die het onderwerp leuk vindt. Zeg nou zelf: als je gek bent op paarden, op Pokémon of op piraten, dan wil je daar toch alle boeken over lezen? Nou ja, over paarden zijn wel heel veel kinderboeken geschreven. Dus misschien sla je dan wel eens een boek over.

Maar als je ergens echt nieuwsgierig naar bent of echt ergens alles van wilt weten, duik je zonder nadenken zo’n boek in. Je zuigt de plaatjes op, slurpt de woorden naar binnen en slaat de moeilijke woorden gewoon over. Voor iemand die zoveel over iets weet, is dat geen enkel probleem.

Het leuke is dat alle kinderen wel favoriete onderwerpen hebben. En over al die onderwerpen zijn er boeken. Dus is er voor iedereen iets leuks te lezen. Ook voor kinderen die lezen moeilijk vinden of zeggen dat ze niet van lezen houden. Vaak vergeten ze dan dat er ook boeken zijn die alles uitleggen over honden, hersens of het heelal. De meeste van zulke boeken zijn echt voor alle leeftijden. Als je er maar geïnteresseerd in bent.

Nu moet ik je iets bekennen. Ik lees zelf ook veel kinderboeken. Terwijl ik al 48 ben. Maar in informatieve kinderboeken staat alles vaak veel leuker en duidelijker en korter opgeschreven. In een volwassen boek over Vikingen, vulkanen of voetbal staat van alles wat ik helemaal niet hoef te weten. In goede kinderboeken staat geen woord te veel.

Daarom ben ik niet de enige volwassene die graag kinderboeken leest. Er zijn heel wat oma’s en opa’s die 'De oma van de oma van mijn oma' voor zichzelf hebben gekocht. Dus niet alleen om uit voor te lezen aan hun kleinkinderen. En er zijn heel wat grote mensen die - net als ik - informatieve kinderboeken lezen omdat volwassen boeken te saai of te moeilijk zijn. En natuurlijk ook omdat ze bang zijn dat jij straks slimmer bent dan zij.

Marc ter Horst.

.
.