Uit het schrijversleven van...Linda Vogelesang

Terug naar lijst
 

De spannendste vakantie

Ik heb iets gedaan waarvan ik zeker wist dat ik het niet kon. Ik heb een boek geschreven!
Waarom ik dacht dat mij dat niet zou lukken? Ik dacht dat ik niet genoeg geduld had om zo lang achter elkaar aan hetzelfde verhaal te werken. Ik schreef wel gedichten, maar die waren lekker kort. ’s Ochtends onder de douche had ik een idee en ’s avonds was het gedicht wel zo’n beetje af.
Een boek schrijven gaat niet zo snel. Het begint ook met een goed idee, maar daarna moet je schrijven, schrijven, schrijven. Al die tijd moet je dat idee een goed idee blijven vinden. Dat leek me moeilijk. Na een paar dagen zou ik al weer een beter idee hebben, dacht ik. En na nog wat dagen weer één … Zo zou mijn boek nooit af komen. Ook leek het me saai om al die tijd te weten hoe je boek afliep.
Gelukkig had ik het mis: een boek schrijven is niet saai. Het is als op vakantie gaan. Van tevoren maak je plannen: wil je naar Frankrijk, naar Ierland of Zweden? Je kunt niet naar alle drie tegelijk. Je moet kiezen.
Toen ik aan ‘Kookschool Appeltje-Eitje’ begon, bedacht ik dat het over een jongen zou gaan met een dode poes. Ik had ook best een boek willen schrijven over een meisje met een wereldberoemde oom of over een jongen die moet verhuizen. Maar ik koos voor de dode poes. Die beroemde oom moest maar even wachten.
Als je weet dat je naar Frankrijk gaat, weet je meteen: dat wordt lekker stokbrood eten! En als je naar Parijs gaat, wil je vast de Eiffeltoren zien. Zo was het ook met mijn boek: voor ik begon wist ik dat Jelmer en Trom samen gingen koken en dat aan het eind van het boek Jelmers poezenverdriet voorbij zou zijn. Maar heel veel andere dingen wist ik niet. Pas tijdens het schrijven bedacht ik dat Jelmer, Sylvie en Baris gebakken peren gingen maken voor hun juf. Toen het boek bijna af was, bedacht ik pas dat Trom vergat om suiker in de Skoepkoek te doen. Die onverwachte gebeurtenissen zorgden ervoor dat het altijd spannend was om verder te schrijven.
Net zoals onverwachte gebeurtenissen op vakantie altijd veel leuker zijn dan die waarop je je al maanden hebt zitten verheugen. Want zeg nou zelf: die leuke Vlaamse jongen op de camping of dat mooie fossiel dat je vond, zijn toch veel leukere vakantieherinneringen dan de beklimming van de Eiffeltoren?
Zo werd het schrijven van ‘Kookschool Appeltje-Eitje’ de spannendste vakantie van mijn leven. Tot nu toe … want ik ben begonnen aan mijn tweede boek. Ik ben zó benieuwd wat voor schrijfavonturen ik daar weer ga beleven!

Linda Vogelesang.
 

.
.