Uit het schrijversleven van...Martine Letterie

Terug naar lijst
 

Vroeger

Ben je wel eens in het Archeon geweest? Je weet wel, dat geschiedenispark in Alphen aan de Rijn. Daar kun je zien hoe mensen in de prehistorie leefden, in de middeleeuwen en in de tijd van de Romeinen. Het is er echt geweldig! Als je tenminste van geschiedenis houdt, net als ik. Er is veel te zien: schoenmakers, bronsgieters, Romeinse soldaten, muzikanten, een Romeins badhuis, middeleeuwse huizen, een klooster, echte riddertoernooien en een valkenier laat roofvogels vliegen. En je kunt er ook zelf van alles doen: boogschieten, kanoën, vilt maken, of een Romeinse speld en nog veel meer.

Ik kom er graag en vaak. Begin september was ik ook in het Archeon, met de Schrijvers van de Ronde Tafel. Dat is een clubje van bijna twintig schrijvers die allemaal graag over vroeger schrijven. Arend van Dam is bijvoorbeeld lid, en Bies van Ede. En ik dus. Al vijf jaar komen we daar in het derde weekend van september bij elkaar. Voor de gezelligheid, maar ook om er van alles te doen.

 


Hier zie je Theo Engelen, met leden van de muziekgroep De Blauwe Schuit. Daar zijn we inmiddels goede vrienden mee geworden. Deze keer deden we een spel voor de bezoekers: De meesterproef. Lydia Rood had het bedacht. In het Archeon werken heel veel mensen die allemaal verkleed zijn. Als bronsgieter bijvoorbeeld, of Romeinse soldaat, enz. Wij hadden ons met acht schrijvers in het park verstopt, op zaterdag en op zondag. Net als de medewerkers van het park waren we verkleed. En we deden ook net alsof we een beroep uitbeeldden. De bezoekers moesten erachter komen welke schrijvers er verstopt zaten en welk beroep we uitbeeldden. Als je het goed had, kon je een boek winnen.

Ik kan je nu wel verklappen wie we waren:

 

Hier zie je Joyce Pool. Die zat in de prehistorie. Daarachter staan Annejoke Smids in een Romeins pak, Gerard Sonnemans en Theo Engelen als middeleeuwse monniken, Lydia Rood, ook uit de prehistorie, Henk van Kerkwijk als Romein en Arend van Dam als een middeleeuwse waarzegger. Ik heb mijn gewone kleren aan.

Op volgende foto zie je mij. Kun je raden wat in welke tijd ik zit? Ben ik een Romein, een middeleeuwer of een vrouw uit de prehistorie? Zie je ook welk beroep ik uitbeeld?

 


Dat zal wel lastig zijn en daarom vertel ik het je maar: ik ben een scribent. Dat is Latijn voor schrijver. Ik leerde kinderen schrijven in wastafeltjes. Dat is een plankje met was erop en met een ijzeren stift kun je erin schrijven. Als het niet goed is, kun je het makkelijk weer uitwissen. Op de foto laat ik kinderen zien welke letters de Romeinen gebruikten.

Het was voor het eerst dat we dit spel deden, en we hebben veel lol gehad. Natuurlijk omdat het grappig was om elkaar zo te zien, maar ook omdat het heel leuk was om te doen. Het is in ieder geval heel anders dan voorlezen! Als we dit volgend jaar weer doen, kom je dan kijken? Onze website: www.schrijversvanderondetafel.nl

Martine Letterie.
 

.
.