Uit het schrijversleven van...Joke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

Dit zijn dagen dat ik elke ochtend achter mijn bureau kruip om te schrijven. Maar het afgelopen jaar kwam daar weinig van. Mijn bureau stond opgeslagen, samen met al mijn andere meubels, en mijn nieuwe huis was nog onbewoonbaar. Bovendien was ik op tournee met het Ro-theater dat mijn boek ‘Iep!’ op de planken bracht, geregisseerd door mijn zus Marieke. In alle opzichten was dat een familievoorstelling. En daarna mocht ik weer op reis. Er zijn mensen die denken dat schrijvers en tekenaars almaar thuiszitten, maar menigeen is regelmatig op pad, naar theaters, scholen, bibliotheken…En soms naar het buitenland.
 

Zo was ik naar Georgië getogen, aan de overkant van de Zwarte Zee, want daar was voor het eerst een Nederlands fictieboek rechtstreeks in het Georgisch vertaald: datzelfde ‘Iep!’. De Georgische taal heeft zijn eigen letters, wat heel bijzonder is. De i ziet er bijvoorbeeld uit als een poortje. Ik heb scholen bezocht en internaten, en huizen waar straatkinderen werden opgevangen. Ik was op het platteland, dat helemaal niet plat is. We spraken een directrice van een dorpsschooltje in de bergen, die maar één grote wens had: een keer naar Texel te kunnen, want daar lag haar vader begraven, die was omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. En net als mijn zus had ook een Georgische regisseur een voorstelling gemaakt van het boek. De kleine Viegeltje werd hier in Nederland gespeeld door een heel goede toneelspeelster van 1.10 m.. In Tbilisi werd diezelfde rol door een enorme kerel gespeeld. Met zijn gezicht en zijn spel maakte hij er, zo groot als hij was, een overtuigend Viegeltje van. Ik kan geen Georgisch verstaan, maar het was een feest om het enthousiasme van het publiek, van jong tot oud, mee te maken.
 

Zo zie je soms hoe de personages uit je boeken hun eigen weg gaan. En hoe bevoorrecht je bent dat je andere landen van binnenuit kunt leren kennen, omdat actieve mensen je vragen of je wilt komen. Zo’n prachtig land als Georgië bijvoorbeeld, dat altijd net buiten het televisiebeeld valt als hier het weer in Europa wordt voorspeld.

Joke van Leeuwen.
 

.
.