Uit het schrijversleven van...Joke Reijnders

Terug naar lijst
 

Boeken kunnen je leven veranderen. Dat denk ik echt. Sommige boeken zijn zo mooi, grappig, eng of ontroerend dat je je ze altijd zult herinneren. Of je denkt opeens anders over dolfijnen of de Tweede Wereldoorlog, omdat je er een boek over hebt gelezen.

Toen ik een jaar of tien was, hield ik erg van de boeken van Thea Beckman. Kruistocht in spijkerbroek, Geef me de ruimte!, Wonderkinderen, Hasse Simonsdochter… ik las ze allemaal. Vooral de boeken die zich in de middeleeuwen afspeelden vond ik erg mooi.

Ik herinnerde me dat laatst toen ik op Mont Saint-Michel was. Dat is een klein eiland voor de kust van Frankrijk. Op Mont Saint-Michel vind je het huis van Tiphaine, de vrouw van Bertrand du Guesclin. Toen ik dat huis zag, moest ik meteen weer aan Thea Beckmans boeken denken, omdat Du Guesclin en Tiphaine daarin ook voorkomen.

En toen vroeg ik me opeens af hoe groot de invloed van boeken is. Misschien ben ik ooit wel Mediëvistiek (een studie over de middeleeuwen) gaan studeren, omdat ik de boeken van Thea Beckman zo mooi vond. Misschien heb ik ooit bedacht: ‘Dit boek van Thea Beckman is geweldig! Het speelt zich af in de middeleeuwen. Dat is dus vast een interessant tijdperk!’

Niet alleen verander je als lezer door het lezen van een boek. Ook het schrijven van een boek kan je leven veranderen. Een paar jaar geleden schreef ik Het geheim van de wilde paarden. Achterin dat boek schreef ik dat ik vroeger gek was op paarden, maar dat ik ze soms ook beetje eng vond.

Maar… door het schrijven van Het geheim van de wilde paarden herinnerde ik me hoe leuk paarden waren. Niet lang daarna namen mijn kinderen en ik (weer) paardrijles. Een tijdje daarna kochten we onze eerste pony.

Nog een voorbeeld? Een paar jaar later schreef ik Het geheim van het spookdorp. Dat speelt zich af in een verlaten dorpje in Frankrijk.

Nu woon ik zelf in een heel klein (maar niet verlaten) dorpje in Frankrijk. Met man, kinderen, honden en vijf pony’s.

Toeval? Het zou kunnen…

Mijn volgende boek, Model in New York, speelt zich af in New York. En je begrijpt dat ik nu héél benieuwd ben wat de invloed van dit boek zal zijn… :-)

.
.