Uit het schrijversleven van...Joany Buenen

Terug naar lijst
 

Hoi!

Heb jij wel eens een enorme blunder begaan? En zou je op zo’n moment het liefst opeens onzichtbaar worden of weg willen vliegen, zodat niemand je vuurrode wangen ziet? Of beter nog, de tijd gewoon terugspoelen en het moment overdoen zodat je de blunder kunt voorkomen? Dan heb ik goed nieuws voor je. In boeken kan dat allemaal. Sterker nog, als je zelf een verhaal schrijft, bepaal jij wat de hoofdpersoon meemaakt. Misschien begaat hij of zij nooit blunders, of misschien wel dertig keer op een en dezelfde dag.

Ik zal je een geheim verklappen. Schrijven is een beetje als dromen, maar dan met je ogen open. Alles kan, niets moet en alles mag. Is de hoofdpersoon een heel normaal meisje of heeft ze juist superkrachten? Jij beslist! Kan ze de gekste dingen toveren, de toekomst voorspellen of praten met dieren? Geregeld! Maakt ze hele leuke dingen mee of zijn het spannende avonturen met buitenaardse wezens en spinnen? Dat mag je allemaal zelf weten.

Hier is nog een geheim: een verhaal schrijven, dat kan iedereen. Erewoord! En het is ook nog eens heel erg leuk. Probeer het zelf maar. Ga er lekker voor zitten met een kopje thee en iets lekkers. Misschien weet je al waarover je wil schrijven en spookt er al een tijdje een verhaal door je hoofd. Duik dan snel achter de computer of schrijf in een mooi schrift voordat alle ideeën kunnen ontsnappen!

Zelf heb ik op de gekste momenten inspiratie. Tijdens het boodschappen doen in de supermarkt, als ik onder de douche sta en soms zelfs midden in de nacht. Als ik een nieuw idee heb, zet ik die super snel in mijn telefoon. Dan vliegen mijn vingers over het kleine toetsenbord en probeer ik alle gedachten in mijn hoofd bij te houden. Het is een soort race tegen de klok. Heb jij dat ook wel eens? Of kan jij juist wat inspiratie gebruiken? Verzin dan een grappig verhaal over je huisdier, die griezelige tandarts of gewoon over jezelf en je allerbeste vriendin.

Wat je ook bedenkt, onthoud goed: in boeken kan alles. Op een flamingo naar de maan vliegen, limonade drinken uit de regenboog of veranderen in een zeemeermin. Ook blunders terugspoelen en onzichtbaar worden. Dat is super handig, want na een baaldag op school verzin je zelf gewoon een vrolijker einde. En heb je echt geen inspiratie voor je eigen verhaal? Pak dan een mooi boek uit de kast en droom weg bij al die lieve, enge en grappige hoofdpersonen uit de verhalen van andere schrijvers.

Liefs Joany

.
.