Uit het schrijversleven van...Jette Schröder

Terug naar lijst
 

Een vriendin voor alle meisjes

Ken jij de boeken over Lieke al? Bijvoorbeeld Lieke in de hoofdrol of ‘Lieke redt de dieren’? Het zijn verhalen voor meisjes vanaf 8 jaar. Ze gaan over school, vriendschap, verliefd zijn en allerlei andere belangrijke dingen. Vaak vragen kinderen aan mij hoe ik op het idee kwam om de Lieke-boeken te schrijven. Dat zal ik je vertellen!

Vroeger vond ik het niet altijd leuk op school. Er waren veel ruzies in de klas, en de kinderen deden vaak onaardig tegen elkaar. Ik speelde weleens met kinderen uit de klas, maar ik had geen beste vriendin. En dat wilde ik nou juist zo graag! Een echte vriendin met wie ik kon lachen en aan wie ik alles kon vertellen. Een vriendin die altijd lief was en met wie ik gekke plannetjes kon bedenken. Maar zo’n Echte Vriendin is zeldzaam! Er zijn er niet zo veel van.

Toen ik later boeken ging schrijven, bedacht ik Lieke. Eigenlijk is zij de beste vriendin die ik vroeger graag had willen hebben. Want Lieke is lief en grappig, en ze heeft altijd leuke ideeën. Ze denkt aan anderen en staat voor iedereen klaar. Lieke is een vriendin voor álle meisjes. Kijk maar eens op haar website: wijzijnvriendinnen.nl! Je vindt er doe-tips, moppen, geheimpjes en een prijsvraag.

In de Lieke-boeken schrijf ik over dingen die jij ook meemaakt. Daardoor lijkt het net alsof de verhalen ook een beetje over jou gaan. En dat is fijn om te lezen! De boeken zijn vrolijk en soms ook een beetje spannend. Maar ze lopen altijd goed af!

Veel meisjes schrijven berichtjes aan Lieke. Het is een hele klus om ze te beantwoorden. Maar het is ook fijn! Meisjes schrijven over dingen die ze meemaken. Zo kom ik op ideeën voor nieuwe Lieke-boeken. Zo schreef een meisje dat ze stiekem verliefd was op een jongen uit de klas. Ze had haar geheim verteld aan een vriendin. En die vriendin had het verklapt. Midden op het schoolplein! Zoiets maakt Lieke ook mee in ‘Lieke is verliefd’.

En een ander meisje schreef dat ze graag een hamster wilde. Ze wist alleen niet hoe ze dat aan haar ouders moest vragen… Of Lieke soms een goed idee had? Natuurlijk schreef Lieke snel terug. En in het nieuwe boek ‘Lieke viert feest’ kun je Liekes tips lezen!

Lieke is heel blij met al haar vriendinnen. En ik ook! Want Liekes vriendinnen helpen mij bij het schrijven. Wil jij ook vriendinnen worden met Lieke? Kijk dan op wijzijnvriendinnen.nl.

Jette Schröder.

.
.