Uit het schrijversleven van...Janny van der Molen

Terug naar lijst
 

Een nieuw jaar! Ik wens je een heel fijn jaar met gezelligheid, vriendschap, gezondheid en… veel mooie boeken om heerlijk te lezen! Voor dat laatste gaan komend jaar weer een heleboel schrijvers en illustratoren zorgen. Ieder jaar verschijnen er ruim tweeduizend nieuwe kinderboeken in Nederland. Wist je dat er schrijvers zijn die wel vier of vijf nieuwe boeken schrijven in een jaar?

Zo snel werken kan ik niet. Voor de meeste boeken die ik schrijf, moet ik zelf eerst heel veel lezen, dan nadenken en nog meer lezen. Vaak ga ik ook praten met mensen die alles over mijn onderwerp weten. Pas als ik dat allemaal achter de rug heb, kan ik aan de slag. Als ik de eerste hoofdstukken op papier heb, wordt het spannend, want dan gaan verschillende mensen meelezen: een kind, een deskundige, mijn redacteur en vaak ook de uitgever. Pas als die allemaal enthousiast zijn, kan ik verder. Omdat ik met een pittig onderwerp aan de slag ga – ik zeg lekker nog niet welk J - denk ik dat mijn nieuwe boek pas in 2017 zal verschijnen.

In 2016 ga ik dus veel lezen, praten en schrijven. Daar verheug ik me op. Maar ik ga nog twee andere heel speciale dingen doen. Allereerst begin ik deze maand op twee Friese scholen als Schoolschrijver. Heb je wel eens van De Schoolschrijver gehoord? Als Schoolschrijver hebben of krijgen kinderboekenschrijvers een half schooljaar lang een speciale band met een aantal klassen van een basisschool. De Schoolschrijver komt daar iedere week een uur in de klas om leuke dingen met de kinderen te doen die met boeken en taal te maken hebben. Kijk maar eens op www.deschoolschrijver.nl. Superleuk!

Ook speciaal: in april van dit jaar ga ik een bijzondere reis maken naar Colombia. Daar mag ik op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en het Letterenfonds kinderen vertellen over ‘Buiten is het oorlog – Anne Frank en haar wereld’ (2013). Martijn van der Linden heeft de prachtige illustraties uit het boek gemaakt. Het verschijnt dit jaar in Colombia.

Afgelopen jaar was ik te gast in Brazilië, het land dat naast Colombia ligt. Daar heb ik gemerkt hoeveel Anne Frank voor kinderen en jongeren over de hele wereld betekent. Ik denk nog vaak aan de kinderen daar. In Rio de Janeiro ben ik ook in heel arme wijken geweest. Het is voor de kinderen daar moeilijk een beter leven op te bouwen. Het leven op straat is wreed. Er zijn wapens en drugs. Voor deze kinderen betekent Anne Frank heel veel. Voor hen is zij een meisje dat altijd in mensen bleef geloven, al had ze het nog zo moeilijk.

Een belangrijk verhaal mogen vertellen dat zóveel voor kinderen kan betekenen: dat maakt het zo geweldig om kinderboekenschrijver te zijn!

Janny van der Molen.

(Copyright foto: Susan Brooijmans)

.
.