Uit het schrijversleven van...Yvonne Jagtenberg

Terug naar lijst
 

December is een Feestmaand. Je weet wel... het sinterklaasfeest, het kerst-feest, het Oud- en Nieuwfeest. Maar ook mijn eigen feest: ik ben drie dagen na de Sint jarig. Toen ik klein was, vond ik dat helemaal niet leuk. Ik was dol op sinterklaas, maar het was zoveel tegelijk. Eerst kreeg ik cadeaus van Sint, daarna kreeg ik mijn verjaardagscadeaus en soms kwam de Kerstman óók nog langs!
Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik moest bijna altijd huilen en dan niet van geluk maar van verdriet. Alsof je drie keer friet moest opeten en dan ook nog acht ijsjes...

Nu ik groot ben, weet ik nog steeds niet goed wat ik met deze maand vol feestjes aan moet. Het liefst blijf ik gewoon lekker doorwerken, alsof er niets aan de hand is. Maar dat kan niet. Dus vier ik Sinterklaas zijn feest altijd! Mijn eigen verjaardag al iets minder en met de kerst... het liefst niks. Ik plak foto's in een album. Een beetje een saai werkje, maar ik kan zo lekker mijmeren over het afgelopen jaar.

Foto's zijn rare dingen hoor. Een foto laat zien hoe je er vroeger als baby uitzag. Of hoe leuk de vakantie was. Maar níet hoe snel je kon zwemmen of hoe vies je bloemkool vond. Die dingen onthoud je wel, toch? Ik wel, ik lust geen bloemkool! Als ik alle foto's bekijk van toen ik klein was, valt me op dat ze bijna allemaal gemaakt zijn op feestjes: de vakantie, het schoolreisje, Sinterklaas en verjaardagen.
Er zijn eigenlijk maar weinig foto's van de dagen dat er bijna niks gebeurde. Gewone foto's waar ik, net wakker, uit mijn bed stapte.
Er is ook geen foto waarop ik lekker uit het raam naar buiten keek, terwijl de meester voor de klas iets ingewikkelds uitlegde.
Geen foto waarop ik bijna onder de auto kwam, omdat ik heel erg blij was met een nieuw boek dat ik van mijn zakgeld gekocht had en dus niet goed uitkeek.
Geen foto waar ik schoolziek was en lekker op de bank televisie lag te kijken.
Dat soort foto's is er niet.

In mijn fotoalbums lijkt het alsof ik van het ene feest naar het andere ga. Het leven als één lange feestelijke decembermaand; sinterklaas, verjaardagsfeest, kerstfeest, Oud- en Nieuwfeest en dan nu ook nog... Lees-feest.
Gelukkig is dat een feest waar je alleen naartoe gaat als je daar zelf zin in hebt. En je hoeft er geen speciale feestkleding voor aan te trekken. Je kunt er ook naartoe in je pyjama!
Leuk feest, Lees-feest.
Misschien dat ik die foto's dit jaar maar in de doos laat zitten... ga ik lekker leesfeesten met kerst!

Yvonne Jagtenberg.
 

.
.