Uit het schrijversleven van...Mieke van Hooft

Terug naar lijst
 

Feest! Binnenkort vier ik feest. Op 17 april om precies te zijn. Nou vier ik vaak feestjes want ik vind dat je elke gelegenheid moet aangrijpen om iets leuks te doen. Dus vier ik niet alleen verjaardagen en trouwdagen maar nog veel meer! Zo vier ik bijvoorbeeld een feestje als onverwacht de zon schijnt. Maar ook als ik midden in de winter een madeliefje zie in het gras. Als de baby van de buren haar eerste tandje krijgt. Als de jonge mezen uit het nestkastje vliegen. Als ik onverwacht een vrije dag heb. En natuurlijk vier ik feest als er weer een nieuw boek van me verschijnt. Steeds als ik het eerste exemplaar krijg overhandigd, voel ik een huppeltje in mijn buik. Ik bekijk het nieuwe boek van alle kanten. Ik strijk erover met mijn vingers. Ik ruik er zelfs even aan. Een nieuw boek doet me een beetje denken aan de geboorte van een kindje. Dat heb je ook heel lang ‘in’ je gedragen. Nou zit een baby in je buik en een boek in je hoofd, maar toch… Het zit veilig in de schrijfster of schrijver, en dan is het er plotseling ‘uit’. Iedereen kan het zien! Dat is zo’n bijzonder moment!

Ik vertelde dit een keer op een school waar ik op bezoek was. “Nou,” zei een jongen, “dan heb je al veel kinderen gekregen, want hoeveel boeken heb je geschreven?” Ik wist het niet precies, maar toen ik thuis kwam ben ik meteen naar mijn boekenkast gelopen om ze te tellen. Ik heb wel vier keer opnieuw geteld. Was het echt waar? Er stonden 49 titels van mij op de plank. Dat betekende dat mijn volgende boek mijn 50ste zou zijn!

Zoals ik al schreef, had ik bij het verschijnen van die 49 boeken steeds een feestje gevierd. Maar nu mijn 50ste zou gaan verschijnen, vond ik dat ik geen feestje verdiende, maar een FEEST! Met hoofdletters! Niet met een taartje maar met TAART! Niet alleen met mijn man en kinderen erbij maar het liefst met alle kinderen van Nederland! Want, zeg nou zelf: het is best bijzonder: ik ben nu moeder van 52 kinderen, 2 echte en 50 papieren! Ik verheug me op mijn feest. Die 52 kinderen neem ik natuurlijk mee. 50 gaan er óp de tafel, 2 ernaast. En als het feest voorbij is? Dan ga ik weer nieuwe redenen bedenken om een feestje te bouwen. Er valt altijd wel iets te vieren!

Mieke van Hooft.
 

.
.