Uit het schrijversleven van...Linda de Haan

Terug naar lijst
 

Stoere ridders huilen ook!

De zolder van ons huis is mijn atelier, helemaal van mij alleen. Toen ik net afgestudeerd was deelde ik een atelier met collega-illustratoren. Dat was in de oude kleedhokjes van het openluchtzwembad De Papiermolen in Groningen, een superfijne plek.

Als ik naar buiten keek, zag ik een groot openluchtzwembad. Zomers altijd druk, in de winter leeg en verlaten. In dat atelier in Groningen maakte ik samen met Stern Nijland mijn eerste prentenboek, ‘Koning & Koning’. Een boek waarin een prins nu eens niet met een prinses, maar met een prins trouwt. Het boek is inmiddels in 10 talen verschenen. Je kunt het boek nu in het Fries, Nederlands, Deens, Duits, Engels, Spaans, Catalaans, Pools, Tsjechisch en Japans lezen. Het bijzondere van ons prentenboek ‘Koning & Koning’ vind ik, dat het 17 jaar na verschijnen nog steeds van alles in gang zet. Zo zijn we nu in gesprek met de WDR, de Duitse televisie, ze willen de rechten van het verhaal graag kopen om er een aflevering van de Sendung mit der Maus van te maken. Een tekenfilmserie waar ik als kind graag naar keek, stoer toch?

Mijn nieuwe ridderboek ‘Lance & lot zoeken zich rot!’ wat ik samen met Tim & Steven heb gemaakt, zou er zonder ‘Koning & Koning’ ook nooit zijn gekomen. In dit prentenboek gaan twee ridders op zoek naar een kindje. De ridders in het boek huilen twee keer, een keer van verdriet maar ook vreugdetranen. Er zijn landen waarin je in prentenboeken nooit tranen zult zien, omdat het tonen van emoties in die landen niet hoort. Maar als ik voorlees begrijpen kinderen heel goed dat stoere ridders ook heus wel eens huilen. Het boek is opgenomen in de leeslijst van de jeugdboekenmaand M/V/X deze maand.

Als ik aan een boek werk, is het altijd erg rommelig op mijn atelier, overal ligt wel iets. Gelukkig weet ik meestal alles terug te vinden. Wanneer de tekeningen klaar zijn, lever ik ze in bij de opdrachtgever en is het tijd om alle rommeltjes en snippers weer op te ruimen. Soms spreek ik met mezelf af wat voor kleuren of materialen ik mag gebruiken. Mijn laatste prentenboek moest een beetje rood-wit-blauw worden met balpen tekeningen, het is mijn mooiste boek tot nu toe. ‘Er zit een gat in de wereld van Spriet’ is geschreven door Coen Simon. Hopelijk krijgt het snel een vervolg, maar nu ga ik eerst plannen maken voor de lessen van volgende week. Sinds januari ben ik op twee Friese scholen begonnen als Schoolschrijver. Superleuk! Als Schoolschrijver gaan kinderboekenschrijvers een half schooljaar lang naar een aantal klassen van een basisschool. De Schoolschrijver komt in de klas om leuke dingen met de kinderen te doen die met boeken en taal te maken hebben.

Linda de Haan.

.
.