Uit het schrijversleven van...Gitte Spee

Terug naar lijst
 

Eens, lang geleden en hier ver vandaan, woonde er een meisje in een land waar er alleen maar heel oude Nederlandse kinderboeken waren en waar de elektriciteit een paar keer per week uitviel.
Het meisje was zo dol op haar ouderwetse kinderboeken, dat ze bij een carbietlamp, of bij het schijnsel van een zaklantaarn, gewoon doorlas op de dagen zonder elektrisch licht. Ze beleefde bijzondere avonturen door die boeken en kon ze niet laten liggen, zo spannend vond ze de verhalen. Zo reisde ze naar het middelpunt van de aarde en naar verlaten eilanden met de boeken van Jules Verne, vloog ze in kleine tweedekker vliegtuigjes in de oorlog met Biggles, at zich een weg door de rijstebrijberg met... dat ben ik vergeten. Want dat meisje, dat was ik.

Wij woonden in Indonesië, dat toen op vijandige voet stond met Nederland. Vandaar dat er geen nieuwe Nederlandse boeken te krijgen waren en vandaar ook dat wij moesten vluchten, het werd echt gevaarlijk voor ons. Wij zagen er zo Nederlands uit!

Nu woon ik al heel lang hier in dit mooie, veilige land en schrijf ik zelf kinderboeken waar ik ook de tekeningen voor maak.

Ik ben gaan schrijven over Aap & Mol omdat ik een verhaal wilde schrijven over twee figuren die heel verschillend zijn van karakter en toch de beste vrienden worden. Aap woont in een hoge boom, is voor niemand bang en dol op avontuur. Mol zit het liefst te lezen in zijn veilige holletje onder de grond. Als Aap op een dag per ongeluk in het hol van Mol valt, worden ze dikke vrienden en samen kunnen ze de wereld aan.

Volgens mij heeft iedereen een beetje Aap en een beetje Mol in zich. Ik heb meer van Mol, zit het liefst veilig in mijn atelier te tekenen en te schrijven. En jij? Ben je meer Aap of meer Mol?       

En ik ben een soort sprookje aan het schrijven over een meisje dat in een groot woud terechtkomt en.....ik weet eigenlijk nog niet hoe dat gaat aflopen. Dat is het leuke van schrijven, het verhaal ontstaan terwijl je schrijft, zo spannend.

Gitte Spee

www.gittespee.nl
www.facebook.com/gittespeeofficial

 

 

 

.
.