Uit het schrijversleven van...Annette Fienieg

Terug naar lijst
 

Ik zit in mijn atelier achter mijn tekentafel, tegenover de openstaande balkondeur, uit te kijken over de zonnige groene tuinen.
Ik ben net met een nieuw prentenboek bezig, en nog in het stadium van ‘om de hete brij heen dansen’. Het is een prachtig verhaal, ik wil dat het echt héél mooi wordt.
Als ik aan een nieuw boek moet gaan tekenen, kost het altijd even wat tijd voor ik de juiste sfeer te pakken heb, en deze eerste dagen doe ik niet veel meer dan dingetjes uitproberen en weer weggooien, mijn kleurpotloden in verschillende volgorden leggen en controleren of de planten in de tuin geen water nodig hebben.
Je ziet het niet, maar het is hard werken! Als je eenmaal weet hoe je het boek gaat aanpakken, welk materiaal je gaat gebruiken: pen of penseel, aquarel of toch kleurpotlood, en welke toon je gaat aanslaan, is het verder eigenlijk makkelijk, en hoef je het alleen nog maar te doen!

Het wordt er niet makkelijker op doordat ik net terug ben van 2 weken op het schotse eiland Skye. Het was heerlijk om elke dag de hele dag buiten te zijn en al dat moois in je op te zuigen. Maar ik denk wel dat het Schotse landschap in dit nieuwe boek zal doorsijpelen. Sowieso heb ik een voorkeur voor een dergelijk landschap. Zowel Kuik en Vark als bijvoorbeeld De Rat van Weinig Woorden wonen in een Schots huisje met de deur in het midden en aan allebei de kanten een raam, in een landschap van rond afgesleten groene heuvels, een rivier, een bosje, en het volgende huis pas op een heuveltje verderop. Het nieuwe prentenboek speelt zich af ergens aan een kust, in een kleine gemeenschap, dus eigenlijk daar waar ik net ben geweest!

Ik krijg steeds meer zin om er aan te werken. Ik ga een nieuw vel papier pakken en het formaat van de tekening er op uitzetten. Dan leg ik mijn kleurpotloden nog even goed, bekijk ik nog 1 keer of ik genoeg verf en penselen heb, loop nog even de tuin in om de akeleien op bladluis te controleren,
strooi wat brood voor de vogels,
ga naar de groenteboer,
kijk waar Koos mee bezig is,
zet verse koffie,
smeer een boterham,
zeem de ramen,
check mijn mail,
……………………………………

 

Annette Fienieg.

.
.