Uit het schrijversleven van...Anke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Gezocht: inspiratie

Zal ik maar meteen met de deur in huis vallen? Mijn inspiratiebron stopt ermee.
Vaak wordt er aan mij gevraagd hoe ik op ideeën voor mijn boeken kom. Ik vertel dan dat heel hard leven je veel inspiratie kan brengen, dat een heel grote fantasie je naar verre oorden kan leiden waar je in het echte leven nog nooit bent geweest (er bestaan schrijvers die levensecht over desolate berglandschappen kunnen schrijven, vol met details, terwijl ze nooit verder zijn geweest dan hun eigen werkkamer!) Krantenartikelen laten mijn fantasie vaak werken: Een duim, gevonden in een pak spruitjes, een artikel over ruzie tussen je ouders -dan moet je ze een suikerklontje geven -over Sem die een wedstrijd “burlen” had gewonnen. Ik zie hem al staan, midden in het bos met tientallen andere mensen en iedereen die om het hardst een ree nadoet, want dat is burlen.

Elke week valt er een tv-gids op mijn deurmat: de VPRO gids. Achterop die gids staan brieven van lezers. Ik leer er veel van. Hoe je moet zoenen, bijvoorbeeld: “Je staat dicht bij elkaar en kijkt hem/haar lang aan. Dan buig je langzaam voorover tot ongeveer 85 %, als hij/zij echt wil, maakt hij de laatst 15 % af. Houd je hoofd schuin.”
En als je ’s nachts bang bent moet je een pot appelstroop onder je bed zetten. Kinderen schrijven ook over hun problemen. Een meisje bijvoorbeeld, had geen humor, en ze wilde zo graag grappig zijn. Het is er nog niet van gekomen, maar misschien ga ik wel een leerboek schrijven: hoe word je leuk.
Lieve lezers, deze VPRO gids krijgt te weinig brieven. De achterkant van het magazine kan er niet meer mee gevuld worden. De reden: kinderen sturen geen mail mee en al helemaal geen zelfgeschreven brieven of kaarten. Wat jammer! Niet alleen voor mij, maar voor alle volwassenen die al jaren niet meer weten hoe een kind in elkaar steekt en waar het vandaag de dag mee bezig is, en ook van die feestelijk handgeschreven en mooi bewerkte kaarten en brieven.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, krijg ik een idee: ook al worden de problemen en verhalen niet meer opgestuurd, ze zijn er nog wel. Zou het iets zijn voor Leesfeest? Een aparte rubriek voor boekideeën. Daarin kunnen alle kinderen en volwassen hun problemen opsturen, hun ervaringen, hun reacties op elkaar, hun leuke, verdrietige, bijzondere verhalen. Een virtuele ‘achterkamer van Leesfeest’. Hebben we meteen een goede naam: de achterkamer. Maar dat mogen jullie natuurlijk zelf bepalen. Daar beginnen we mee: bedenk een naam voor de ‘inspiratiebank’.
Het is natuurlijk heel sneu voor de VPRO, maar het zal een uitkomst zijn voor mij!

Lieve groet,

Anke Kranendonk

PS, met zoenen: ogen dicht!

.
.