Ellen van Velzen over...‘De andere weg’ van Mireille Geus

Terug naar lijst
 

De andere weg

Titel: De andere weg
Auteur: Mireille Geus
Uitgeverij: Gottmer, 2013
ISBN: 9789025751388
Illustraties:

Terug naar lijst

Het is 1537. De katholieke kerk is aan de macht, maar steeds meer mensen volgen een protestants geloof. De meesten daarvan houden hun ware geloof streng geheim, want als de verkeerde mensen ontdekken dat je niet katholiek bent, kun je worden opgepakt voor ketterij…

Nelleken is 12 en woont met haar moeder en drie broertjes in een piepklein huisje. Haar vader is overleden, waardoor ze zo arm zijn dat ze hulp van de buren nodig hebben om in leven te blijven. Alsof dat niet genoeg is, is Nellekens moeder doopsgezind, een geloof dat streng verboden is. Haar geloof lijkt het enige te zijn dat haar nog gelukkig maakt, dus hoe gevaarlijk het ook is en hoe bang het Nelleken ook maakt, ze blijft naar de geheime doopsgezinde bijeenkomsten gaan.

En dan slaat het noodlot toe: iemand heeft hen verraden en Nellekens moeder wordt gearresteerd. Nelleken moet nu in haar eentje voor haar jongere broertjes zorgen, terwijl ze worstelt met moeilijke vragen. Gaat ze nu haar moeder ook nog kwijtraken? Wie heeft hen verraden? En is er een manier om haar moeder van de brandstapel te redden?

Al deze vragen worden beantwoord in het schokkende einde, dat ijzingwekkend genoeg is om koude rillingen over ieders rug te sturen.

‘De andere weg’ is geschreven in een heel directe stijl, waardoor alles dat Nelleken beleeft haarscherp overkomt: de ijzige kou in het huisje, haar angst tijdens de bijeenkomsten, en haar pijnlijke frustratie over hoe roekeloos haar moeder doet. Alsof de bijeenkomsten al niet gevaarlijk genoeg zijn, vertelt haar moeder de buren gewoon over haar geloof! Nelleken houdt veel van haar moeder en wil haar niet kwetsen, maar tegelijkertijd is ze heel kwaad op haar. Hoe kan ze zichzelf en haar kinderen zo in gevaar brengen? Betekent het geloof meer voor haar dan haar eigen kinderen?

Dit is geen spannend avonturenboek dat bol staat van spetterende actie. Het is een aangrijpend portret van een moeder en een dochter die allebei hun uiterste best doen om het hoofd boven water te houden, om hun weg te vinden terwijl hun leven zo hopeloos lijkt. Juist daarom is het eigenlijk jammer dat het verhaal zo snel voortdendert, zonder dat de lezer veel tijd wordt gegeven voor bezinning. Er wordt niet veel stilgestaan bij wat de verschillen tussen de geloven nou eigenlijk zijn, en waarom ze zo belangrijk zijn. Misschien is dat met opzet – het is voor Nelleken immers even onbegrijpelijk waarom haar moeder bereid is zoveel gevaar te lopen voor haar geloof – maar ik vond het wel een beetje jammer.

Maar uiteindelijk maken de details van wat verschillende mensen geloven misschien ook helemaal niet zoveel uit. Iets om over na te denken. En dat is waar dit boek heel goed in slaagt: je aan het denken zetten.

Ellen van Velzen.

.
.