Dolf Verroen over...‘Broergeheim’ van Emiel de Wild

Terug naar lijst
 

Broergeheim

Titel: Broergeheim
Auteur: Emiel de Wild
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6204 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Broergeheim

De titel van dit boek zou evengoed ‘Stefan, waar ben je?’ kunnen zijn, want daar gaat het over: de broer is verdwenen.

Op een vroege ochtend wordt de elfjarige Joeri door zijn ouders naar oma Bos gebracht. Ontvoerd zou je kunnen zeggen, want gewoon is het niet en waarom begrijpt hij al helemaal niet. Want: waar is Stefan, zijn broer? Antwoord krijgt hij niet. In het eerste bundeltje brieven, van half juli tot half augustus, zoekt hij contact, probeert hij hem op te sporen. maar het lukt niet. Zijn ouders lossen niets op, maken het geheim elke dag groter. Ze handelen, ze doen, maar waarom is onduidelijk.

Als Joeri in het tweede brievenhoofdstuk door zijn vader en moeder wordt opgehaald, blijkt hij, alsof het heel gewoon is, opeens in een ander huis te wonen, zonder Stefan, zijn broer.

Joeri schrijft  zijn broer brief na brief en allengs wordt het hem en de lezer door zijn ouders duidelijk gemaakt dat er iets verschrikkelijks met Stefan is. Stefan is zo iemand met wie niet te leven valt. Al lezende begin je ook te begrijpen dat de ouders, vooral de moeder, enigszins merkwaardig door het leven zijn gekomen. Ze leggen niet uit waarom Stefan er niet meer is, waarom ze verhuisd zijn en als Joeri naar een nieuwe school wordt gebracht, loopt zijn moeder naar de foto van een turner en  ‘gaat ze steeds dichter met haar gezicht naar zijn strakke sportbroekje en zegt:  ‘Ik kan z’n bobbel zien.’  Haar enige commentaar op de nieuwe schoolsituatie van jaar zoon.

Het komt niet als een verrassing dat de ouders uit elkaar gaan en Joeri bij zijn vader blijft.

‘Broergeheim’ van Emiel de Wild is een prachtig, bijzonder boek.

De brieven van Joeri worden steeds indringender, benauwender ook. De lezer begrijpt dat Stefan een onhandelbare jongen moet zijn, maar wat er nu precies met hem is, daar kom je niet achter. Tot op het eind en dan blijkt het allemaal nog erger te zijn dan de lezer had vermoed.

Het mooie van het verhaal is dat het nergens geconstrueerd is. Hoe wonderbaarlijk het verhaal ook is, het blijft natuurlijk en echt. Een zoektocht van Joeri die niet opgeeft. Hij wil alles van zijn broer weten en intussen komt de lezer ook alles te weten van Joeri.

Elk woord in dit verhaal heeft betekenis.

Geen verkeerde sentimenten, geen verkeerde spanning, geen goedkope oplossingen. Een verhaal dat iedereen zou moeten lezen.

Dolf Verroen.

.
.