Selma Noort over...‘De beer in de speeltuin’ van Dolf Verroen

Terug naar lijst
 

De beer in de speeltuin

Titel: De beer in de speeltuin
Auteur: Dolf Verroen
Uitgeverij: Leopold, 1998
ISBN: 978 90 258 4858 3
Illustraties: Wolf Erlbruch

Terug naar lijst

De beer in de speeltuin

Als ik niet weet wat ik moet verwachten bij een schoolbezoek, dan neem ik voor de zekerheid altijd het boek ‘De beer in de speeltuin’ van Dolf Verroen en Wolf Erlbruch mee. Ik lees het voor en praat erover in groepen 1, 2, 3 en 4, en in het speciaal onderwijs. Natuurlijk laat ik de beer met een diepe bromstem praten, aanvankelijk uitdagend en gemeen. Daarna verdrietig en alleen. Zodra mijn berenstem omslaat naar verdrietig en alleen, zie ik een verandering op de gezichten van de kinderen. Ze beseffen: O, die beer is niet alleen maar gemeen.

Alle kinderen kennen iemand zoals de beer. Iemand die je van de schommel duwt. Iemand die de baas speelt in de speeltuin. Iemand die niet wil delen, die boos kijkt en jou pijn kan doen. En dan lijkt zo iemand op de beer in dit boek. Groot en onoverwinnelijk. De kinderen in het boek maken lange neuzen, steken hun tong uit, stampvoeten en kijken boos. Dat vinden de kinderen aan wie ik voorlees natuurlijk erg leuk om ook te doen. En dan roepen: Rotbeer!

Op een gegeven moment gaat de beer op de wip zitten, maar om te wippen heb je toch echt… twee personen nodig. En tegenover een beer heb je wel 1, 2, 3, 4…. 10 kinderen nodig! Die tien kinderen spreken fluisterend iets af: Allemaal tegelijk van de wip springen als de beer bovenin zit!

Nu laat ik tijdens het voorlezen een stilte vallen, en praat ik met de kinderen over wat er dan gebeurt. De beer ploft naar beneden! Au! En dat gebeurt dan ook in het boek.

Ik gebruik prentenboeken voor iedereen, en alle leeftijden. ‘De Beer in de speeltuin’ is ook geweldig om te gebruiken bij handenarbeid/tekenen. Wolf Erlbruch heeft geplakt en geknipt, de techniek die hij heeft gebruikt is goed te zien en toegankelijk om zelf mee aan de slag te gaan. Dus ook voor PABO-studenten gebruik ik dit boek als voorbeeld hoe je het traditionele tekenen kunt loslaten en op deze manier prachtige prenten kunt maken.

Niet alleen een geweldig leuk verhaal, maar ook inspirerende illustraties.
Een topper, waar ik nog vaak mee aan de slag zal gaan op scholen!

Selma Noort.

.
.