Erna Sassen over...‘Roodkapje was een toffe meid’ van Marjet Huiberts

Terug naar lijst
 

Roodkapje was een toffe meid

Titel: Roodkapje was een toffe meid
Auteur: Marjet Huiberts
Uitgeverij: Gottmer, 2010
ISBN: 978 90 25746841
Illustraties: Wendy Panders

Terug naar lijst

Aanschaffen dat boek!

Toen ik schoolschrijver was op een basisschool in Amsterdam, wilde ik de kinderen uit mijn klassen gedichten en liedjes uit het hoofd laten leren. Ik vond dat vroeger zelf heel erg leuk om te doen en ik dacht: het is vast goed voor de taalontwikkeling.

Voor dit doel koos ik het boek ‘Roodkapje was een toffe meid’ van Marjet Huiberts. Dit boek gebruik ik elk jaar bij mijn gedichtenlessen in de groepen 6, 7 en 8 en daar is het altijd een mega succes. Niet in de laatste plaats door de toffe cd die bij het boek hoort, waarop alle sprookjes worden gerapt door Benaïssa Linger. Maar vooral ook omdat de kinderen veel lol hebben om de grappige wendingen die Marjet Huiberts geeft aan de bekende en oeroude sprookjes Roodkapje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje, Doornroosje, De wolf en de zeven geitjes, Repelsteeltje en Assepoester.

Zo bakt Sneeuwwitje een appeltaart voor de prins die haar wakker kust, als dank,

Maar ze wou niet met hem trouwen want hij zat zo te smakken
Ze bleef heel haar leven aan die zeven dwergen plakken.’

De moeder van de geitjes uit het sprookje De wolf & de zeven geitjes

‘… vilde de wolf met een scherp stukje glas.
En nu hebben alle geitjes een pracht van een jas.’

Ook Assepoester trouwt niet met haar prins want, zo zegt ze:

Ik val niet op mannen, lieve prins van Oranje.
Ik vertrek met de fee naar een villa in Spanje.’

De sprookjes zijn allemaal samengevat in zes coupletten van vier regels die alle vier op hetzelfde woord rijmen.  

Marjet gebruikt soms best moeilijke woorden en zinnetjes, wat ik alleen maar een voordeel vind, met het oog op die taalvaardigheid. Haar taalgebruik is rijk en gevarieerd: eigentijdse en ouderwetse woorden wisselen elkaar af, en haar rijmen zijn zeer vindingrijk. En doordat bijna alle kinderen de oorspronkelijke sprookjes kennen, vormen de moeilijke woorden nergens een probleem.

Dus: aarzel geen moment! Aanschaffen dat boek!

En dan snel al die geweldige raps uit je hoofd leren en ongelofelijk de blits maken op de bonte avond van het schoolkamp, of op het veertigjarige huwelijksfeest van je opa en oma. Er zit namelijk ook een karaokeversie bij de cd!

Mijn groepen vijf leerden in korte tijd Assepoester uit hun hoofd en deden daarbij precies de timing van Benaïssa na (die best moeilijk is.) Ze gaven een geweldig optreden op het slotfeest van De Schoolschrijver in de Stadsschouwburg.

Overigens denk ik dat dit boek geschikt is voor alle leeftijden vanaf groep 3. In groep 8 rukten de kinderen het ongeveer uit mijn handen tijdens het luisteren naar de cd. Het is namelijk ook nog eens geweldig vormgegeven en geïllustreerd door Wendy Panders, die voor dit werk een Vlag en Wimpel ontving. De tekst van Marjet Huiberts werd bekroond met een Zilveren Griffel.

Erna Sassen.

.
.