Daphne Louter over...‘Kleine wijze wolf’ van Gijs van der Hammen

Terug naar lijst
 

Kleine wijze wolf

Titel: Kleine wijze wolf
Auteur: Gijs van der Hammen
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 896 7236 0
Illustraties: Hanneke Siemensma

Terug naar lijst

Lezen door te kijken

Samen met Pien en Teun, mijn twee kinderen van zes, lees ik 'Kleine wijze wolf' van Gijs van der Hammen en Hanneke Siemensma. Lezen kunnen ze zelf nog niet, want ze zitten nu nog in groep twee.

Maar je kunt een boek ook best 'lezen' door goed te kijken. En op deze manier kun je al een boel te weten komen en raadsels oplossen die in de plaatjes verstopt zitten.

Lezen en kijken begint al bij de kaft, daar is een wolfje op een grote steen afgebeeld.  Hij staat in de regen te kijken naar een vogel die voorbijvliegt.

Wat zou dat voor vogel zijn? Het is niet duidelijk te zien, want de vogel vliegt ver weg en je kunt alleen zijn silhouet zien.  Er zitten meer silhouetten in dit boek en veel donkere en schimmige kleuren. ’Die maken de plaatjes extra spannend’, vindt Teun. De wolf heet Kleine wijze wolf. En je kunt goed zien dat hij wijs is, omdat ‘ie regenlaarzen aan heeft en een tas mee draagt. ‘Dat is slim...’ zegt Pien.

In een bos staat een klein huisje, daar woont hij. Op de deur hangt een bord waarop 'niet storen' staat.

De wolf leest heel veel dikke interessante boeken en doet onderzoek naar kruiden en sterren. Hij is er trots op dat hij bijna alles weet. De dieren uit het bos komen hem vaak dingen vragen waar ze zelf geen antwoord op weten. Ze hebben allemaal interessante vragen. Maar Kleine wijze wolf heeft geen tijd om zelfs de deur voor hen open te doen. Zo druk heeft hij het met al zijn onderzoeken. Dat is niet zo aardig van de wolf. Maar op een dag komt de kraai van de koning om de hulp van Kleine wijze wolf vragen. De koning is ziek.  En als de koning je om hulp vraagt, tsja, dan moet je wel gaan toch?

Wolf gaat toch maar op weg. Met regenlaarzen aan op de fiets! Het is een heel eind. Achter hem zie je zijn spoor, een leuke stippellijn die je met een vinger kan volgen. En wie niet alleen naar het verhaal luistert, maar tegelijkertijd ook goed kijkt, ontdekt dat de wolf niet alleen is op zijn reis.

De prenten laten veel verschillende soorten landschap zien. We vinden het allemaal heel mooi getekend. Hoe zou de illustrator dat toch gedaan hebben? Sommige delen lijken gemaakt met krijt en soms ook wel gestempeld. We krijgen er zelf ook zin van om te krijten en te stempelen!

Het is duidelijk een heel lange en moeilijke reis. Wolf wordt natgeregend en verdwaalt. Hij verliest zelfs één van zijn prachtige rode regenlaarzen. Hij komt erachter dat hij misschien helemaal niet zo wijs is al hij zelf dacht. Wat een ellende. Maar plotseling ontdekt hij een tent en een pannetje met soep in het bos. En daar staat ook zijn regenlaars. Daar begrijpt hij helemaal niets van...

Hoe dat nu kan, gaan we niet verklappen. Het is natuurlijk veel leuker om zelf te ontdekken of Kleine wijze wolf ooit bij het kasteel aankomt en of de koning ooit weer paard zal rijden!  Wat ik wel verklap is dat je de reis van wolf, helemaal aan het einde van het verhaal, nog een keer kan 'lezen' met je vinger! Op de schutbladen - dat zijn de papieren waarmee de kaft aan de binnenbladzijdes zijn geplakt - staat de hele reis van wolf nog eens getekend.  Bijna als een soort schatkaart. Supercool vinden Teun en Pien dat!

Daphne Louter.

.
.