Tiny Fisscher over...‘Schat onder de stad’ van Jowi Schmitz

Terug naar lijst
 

Schat onder de stad

Titel: Schat onder de stad
Auteur: Jowi Schmitz
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6417 0
Illustraties:

Terug naar lijst

SCHAT ONDER DE STAD – Jowi Schmitz

Dit is zo’n boek dat je niet kunt wegleggen voordat je weet hoe de vork in de steel zit. Een pageturner heet dat, wat betekent dat je het eigenlijk dicht moet slaan omdat je moet eten, slapen of iets anders onzinnigs zou moeten ondernemen, maar je in plaats daarvan bladzijde na bladzijde omslaat omdat je niet kunt stoppen.

Het begint al op de eerste pagina’s, als de dertienjarige Daan thuiskomt van school en meteen aanvoelt dat er iets niet pluis is: het is er te stil. Niet dat Daan haar vader thuis verwacht – die is de laatste tijd bijna dag en nacht aan het werk – maar ook zijn assistente Dania, die kantoor aan huis houdt, geeft geen teken van leven. Wantrouwend loopt Daan naar boven en doet daar een gruwelijke ontdekking…

Vanaf dat moment ontspint ‘Schat onder de stad’ zich als een heuse thriller. Het is spannend, er duiken mysterieuze personages op, en ieder hoofdstuk eindigt met een zogenaamde cliffhanger waardoor je verder wilt lezen.

Waar het allemaal om draait: Daans vader, die als archeoloog voor de gemeente Amsterdam werkt, is in de in aanbouw zijnde metrotunnel op zoek naar een schat die ooit is verborgen door Suikerkoning de Beuker. Daans vader weet ongeveer waar de schat moet liggen, maar als hij hem nu niet binnen één dag vindt, is het te laat. Dan komen de graafmachines en zal de schat voor altijd verloren zijn.

Het is duidelijk dat Jowi Schmitz veel onderzoek heeft gedaan en ik vind het knap hoe ze die informatie in het boek heeft verwerkt zonder dat je het gevoel krijgt dat je in een geschiedenisboek verzeild bent geraakt. De informatie die Jowi geeft, is belangrijk om het verhaal te begrijpen, maar is zo opgeschreven dat je meteen wel een heel boek zou willen lezen over de rijke Suikerkoning de Beuker en zijn familiegeschiedenis.

Het boek bevat 24 hoofdstukken en ieder hoofdstuk geeft je aanwijzingen en een paar stukjes van de puzzel, zodat je als lezer mee kunt denken. Bovendien is Jowi een kei in het bedenken van geheimzinnige aanwijzingen als boven de drempel zweven. Zo’n zin prikkelt de fantasie onmiddellijk.

Onverklaarbare gebeurtenissen, een onverwacht opduikende tegenstander, hulp uit onverwachte hoek, achtervolgingen, een verdwenen moeder (waar is zij, en komt ze aan het eind van het boek terug?): alle ingrediënten voor een spannend verhaal zijn in ‘Schat onder de stad’ aanwezig. Het is een boek voor 10+, maar ik heb er als volwassene ook enorm van genoten. Als je van goed geschreven, spannende boeken houdt, is dit een aanrader!

Tiny Fisscher.

 

.
.