Gerard van Gemert over...‘Ik wil een leeuw!’ van Annemarie van der Eem

Terug naar lijst
 

Ik wil een leeuw!

Titel: Ik wil een leeuw!
Auteur: Annemarie van der Eem
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0867 4
Illustraties: Mark Janssen

Terug naar lijst

'Ik wil een leeuw!'

Vind je het ook weleens stil in huis? Zo stil dat je eigenlijk heel erg verlangt naar iets of iemand om je heen waar je mee kunt spelen? Misschien denk je nu aan een huisdier. Maar wat voor dier zou je dan willen? Het eerste waar je aan denkt, is waarschijnlijk een hond of een poes, maar zo denkt Sjuul er niet over.

In ‘Ik wil een leeuw!’ van Annemarie van der Eem en Mark Janssen vraagt Sjuul aan zijn moeder of hij een huisdier mag. En niet zomaar een huisdier. Nee, Sjuul wil een leeuw. Best handig, want als je de leeuw uit zou laten, heb je geen last van honden. En ik denk ook dat er niet snel ingebroken zou worden. Maar het mag niet van mama. ‘Neem maar een hond,’ zegt ze. Maar dat vindt Sjuul veel te saai. Maar hij geeft niet op. ‘Dan wil ik een nijlpaard,’ zegt hij. Maar hij vergeet even dat een nijlpaard niet in bad past en er bestaat vast geen nijlpaardenmand. Ook dat mag dus niet van mama. Best wel een beetje logisch, toch? Ze stelt voor dat Sjuul een wandelende tak als huisdier neemt. Nog steeds te saai, vindt hij. En hij houdt vol. Hij vraagt om een geit, een aap en een papegaai. Het lijkt hem geweldig om dat soort dieren als huisdier te hebben. Maar helaas, ze worden allemaal door zijn moeder afgekeurd. Ze stelt allemaal saaie dieren voor, zoals een schildpad. Sjuul begrijpt dat hij de strijd niet gaat winnen en zegt dan dat hij het toch goed vindt als het een hond wordt. Maar dan is het nog de vraag of de hond die hij in zijn hoofd hetzelfde is als die waar mama aan denkt…

Tien jaar geleden maakte Mark Janssen de tekeningen in mijn eerste boek. Tot nu toe hebben we bijna veertig boeken samen gemaakt. Dus je zou kunnen zeggen dat ik niet helemaal objectief ben. Maar misschien ben ik juist degene die daardoor zijn werk het beste kan beoordelen. En in ‘Ik wil een leeuw!’ toont Mark aan met ieder nieuw boek beter te worden. De dierentekeningen zijn fel van kleur en springen bijna uit het boek. De pagina’s waar Sjuuls moeder een dier voorstelt zijn minder explosief en hebben grappige details. Deze illustraties sluiten naadloos aan bij de grappige tekst van Annemarie van der Eem, die met dit boek haar debuut maakt.

‘Ik wil een leeuw!’ is een boek dat eigenlijk een Zilveren Penseel verdiend had en misschien wel een Gouden. Maar ja, dan had het boek misschien ‘Ik wil een penseel’ moeten heten.

Gerard van Gemert.

.
.