Li Lefebure over...‘Lotte & Roos - De slag om Bullebak’ van Marieke Smithuis

Terug naar lijst
 

Lotte & Roos - De slag om Bullebak

Titel: Lotte & Roos - De slag om Bullebak
Auteur: Marieke Smithuis
Uitgeverij: Querido, 2016
ISBN: 978 90 451 1948 9
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Lotte & Roos - De slag om Bullebak

‘De slag om Bullebak’. Die titel belooft wat en ik kan dus niet wachten om met de derde bundel over Lotte en Roos te beginnen. Het boek staat vol met avonturen over Lotte, Roos en hun vriendjes Lasse en Joppe. En opa niet te vergeten.

Het eerste verhaal begint goed. ‘Twee voor de prijs van één’. Lotte en Roos gaan samen met opa naar de carwash. Een wasmachine voor auto’s legt Roos aan Lotte uit. Maar … niet alleen de auto wordt gewassen. Opa ook. Erg grappig. Om het verhaal ‘Lasse Pechvogel’ moest ik ook erg lachen. Lasse heeft vreselijke pech, nadat hij buiten de lijntjes gesprongen heeft. De hagelslag is op. Hij moet ‘m zijn bij verstoppertje spelen en dan zit Roos ook nog verstopt in de douche als hij … aan het plassen is. Arme Lasse.

Maar er gebeuren ook serieuze dingen bij Lotte en Roos thuis. Roos plaagt Lotte met haar knuffelaap. Waarop Lotte wraak neemt met een doosje chocolaatjes. En dan het mooie, filosofische verhaal ‘Waarom de wereld er is’. Iets wat mijn kinderen zich ook afvragen. Is er een God? Of heeft de wereld zichzelf gemaakt? Wat zijn we klein, terwijl de sterrenhemel zo groot is. Maar Lotte heeft haar eigen wereld. En die is thuis. Daar hoort ze en is ze veilig. En waar alles natuurlijk om draait …  ‘De slag om Bullebak’. Roos zet zich samen met Lotte, Lasse en Joppe in om Bullebak te redden. De hond van de snackbar mag niet naar het asiel.

Maar … niet alleen komt het goed met Bullebak … Er is nog een ‘verhaal’ dat goed afloopt. Op de laatste dag van het jaar blijkt dat opa een geheimpje had. Een heel leuk geheim.

Wel jammer vond ik dat ik bij het verhaal ‘Er klopt iets niet’ moest raden waarom opa ineens wel met Bullebak wilde wandelen. Ik had het leuk gevonden als Lotte en Roos er al sneeuwbal gooiend achter gekomen waren.

Maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb ‘De slag om Bullebak’ met plezier, en af en toe met gegrinnik, gelezen.

Marieke Smithuis heeft een eenvoudige en vrolijke schrijfstijl. Met haar vlotte pen heeft ze een heel humorvol boek geschreven vol herkenbare thema’s voor kinderen. Het zal niet alleen kinderen een lach op hun gezicht toveren, maar zeker ook bij de voorlezer.

De illustraties van Annet Schaap maken het boek nog vrolijker en grappiger.

Al met al een aanrader voor kinderen die van grappen en avontuurlijke verhalen houden.

Li Lefébure.

.
.