Tanneke Wigersma over...‘De een na laatste dood van het meisje Capone’ van Isabel Hoving

Terug naar lijst
 

De een na laatste dood van het meisje Capone

Titel: De een na laatste dood van het meisje Capone
Auteur: Isabel Hoving
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1833 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De één na laatste dood van het meisje Capone

Nog nooit had ik iets van Isabel Hoving gelezen, dus toen ik voor Leesfeest een boek mocht recenseren dacht ik aan dit boek. Ik had het in de boekhandel zien liggen met op de omslag een foto van een meisje in donker water. Het ziet er niet uit dat ze zelf is gaan zwemmen. Hier is iets aan de hand, dacht ik meteen, en ik wil weten wat.

Ewa Capone schiet het gebouw in van The Joy of Giving om aan haar achtervolgers te ontkomen, maar dan moet ze wel iets weggegeven. Ze doneert haar angst. Omdat ze nu nooit meer bang zal zijn is ze goed inzetbaar bij de firma Wreck, die overal in Europa gestolen sterren terug moet vinden. Ewa gaat samen met Ortiz, een beschadigde maar leuke jongen, sterren terug jatten. Sterren hebben ongelofelijk veel kracht en daarom is het geen wonder dat iedereen die er zo eentje heeft, die niet terug wil geven. Trouwens… Van wie zijn sterren eigenlijk?

Ewa en Ortiz komen op de raarste plekken. Op een nacht na een terugjat-actie in een schreeuwerige lichtstad, bevindt zich ineens een verstekeling op het luchtschip dat Ortiz zelf gebouwd heeft. Ze is bloedmooi en bloedirritant en heet Foxy. Foxy zet de boel prettig op stelten en maakt een hoop los bij Ewa en bij Ortiz.

Als iedereen doodgeschoten is bij Wreck, trekken Ewa, Ortiz en Foxy hun een eigen plan, alle drie in hun eigen richting. Uiteindelijk komt alles goed. Of toch niet? En wat is goed? En…Wat is er verzonnen en wat niet?

Toen ik begon te lezen merkte ik dat ik niet alles moest willen snappen. Het verhaal speelt zich af in de toekomst in Europa op het moment dat Europa bijna helemaal onder water gelopen is. Door me aan het verhaal over te geven, kwam ik in een bizarre wereld en heb met Ewa een interessante reis gemaakt. Het verhaal vertelt dat je van iedereen kunt houden en ook van meer dan één persoon. En dat het niet uitmaakt of het een jongen of een meisje is. Het verhaal gaat over dat je je leven zelf kunt inrichten ook als iemand anders de jouwe stuurt.

Maar dat is wat ík er in gelezen heb. Misschien vallen jou weer andere dingen op. Probeer niet alles te snappen en laat je meezuigen in dit wonderlijke verhaal waarin alles anders is, maar liefde en angst hetzelfde zijn.

Tanneke Wigersma.

.
.