Aby Hartog over...‘Dat stomme boek’ van Tiny Fisscher

Terug naar lijst
 

Dat stomme boek

Titel: Dat stomme boek
Auteur: Tiny Fisscher
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 003 2290 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. “Dat stomme boek” van Tiny Fisscher is géén stom boek. Het is een boek met een geweldige titel. En de inhoud is ook niet niks!

Het plezier begint bij het begin, en het begin is de kaft. Een oude blauwe Volvo, op de passagiersstoel een puber met blauw haar, op de achterbank een juichend meisje. Het nummerbord van de auto is AD-HD-1. En dan is er nog die waarschuwende tekst: “Dit is het stomste boek dat je ooit in handen hebt gehad.” Als lezer denk ik meteen: dat maak ik zelf wel uit, dat zullen we nog wel eens zien, ik heb al heel veel stomme boeken gelezen.

Maar waar gaat het boek over? Over de 15-jarige Ivan die voor het vak Nederlands een schrijfopdracht krijgt. Hij moet een boek schrijven van minstens 10.000 woorden. Je zult maar ADHD hebben en 10.000 woorden moeten schrijven! Ivan ziet er tegenop, hij vind het stom, maar hij doet het toch. Gelukkig stromen zijn woorden net zo snel als zijn gedachten, zijn zinnen spatten alle kanten op, maar passen goed bij wie hij is, een wat onzekere puber met een talent voor taal. En gelukkig heeft Ivan een goed onderwerp om over te schrijven: zijn ook al wat drukke vader is de hort op, en zijn moeder wil hem gaan zoeken. En Ivan en zijn zusje moeten mee. Wat volgt is een reis langs kroegen, hotels, pizzatenten, dwars door Nederland en Duitsland, langs de plekken waar zijn vader en moeder ooit samen zijn geweest.

Je leest wat Ivan schrijft, je leest Ivans boek, hoe hij vijfduizend , tienduizend, twintigduizend en meer woorden beleeft. Hoe de vreselijke opdracht om een boek te schrijven voor Ivan een uitdaging wordt om het beste te maken wat hij ooit gemaakt heeft.

En gaandeweg vallen wat rare gebeurtenissen op. Zou een vader dat echt doen? Zou een moeder dat echt goed vinden? Zouden ouders echt zo zijn? Valt zo’n leuk roodharig meisje met een piercing en een geweldige hond echt op Ivan? Zou er meer aan de hand zijn?

Ja. Er is meer aan de hand. Er is veel meer aan de hand. Maar Ivan houdt de spanning erin. Pas de laatste zes bladzijden verklapt Ivan de waarheid, en het hoort bij een recensie om dat dan ook geheim te houden.

Als je het boek leest, reis je langs geweldige gedachtestromen en woordgrappen en fantasieën en boosheden en verliefdheden en echt drama. En het einde is zo indrukwekkend als het hele boek.
Prachtig. Niet alleen voor ADHD’ers. Lees dat stomme boek!

Aby Hartog.
 

.
.