Kristien Dieltiens over...‘Zo groot als papa’ van Bettie Elias

Terug naar lijst
 

Zo groot als papa

Titel: Zo groot als papa
Auteur: Bettie Elias
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978 90 583 8998 5
Illustraties: Frow Steeman

Terug naar lijst

Zo groot als papa

Bettie Elias is een gevestigde naam in de boekenwereld. Ze begon te schrijven in 1983 en heeft 29 titels op haar naam staan. Haar boeken (voor verschillende leeftijden) behandelen steevast gevoelige onderwerpen, geschreven vanuit een grote integerheid en invoelingsvermogen. Vooral de sobere manier van schrijven en de fijnzinnige terughoudendheid waarmee ze haar onderwerpen benadert, tonen haar literaire kracht. Met vele bekroningen en vertalingen als gevolg.

Ik leerde haar werk kennen toen mijn 9-jarige zoon in 1997 met tranen in zijn ogen kwam vertellen hoe heerlijk het was om te mogen huilen met een boek (‘Water van zout’) waarin de dood en afscheid nemen een centrale rol spelen.

In ‘Zo groot als papa’ kijken broer en zus vol bewondering naar hun papa. Ze dromen over wat ze kunnen doen als ze net zo groot zijn als hij. Papa is hun held, hun zekerheid en vooral hun grote voorbeeld waaraan ze zich kunnen spiegelen. Ook willen ze elkaar de loef afsteken, zoals kinderen wel vaker doen.

Broer: als ik zo groot ben als papa, beklim ik de hoogste bergtop van de wereld.
Zus: en ik beklim een vulkaan, een berg die vuur spuwt. 

In de kleine dialoogjes tussen broer en zus merk je de vele gevoelens en angsten waarmee kinderen soms te maken hebben: iets durven, trots zijn, iemand troosten, maar ook bang zijn of verdriet hebben.

Het is een fijn prentenboek over een jongen en een meisje die de wereld aandurven, omdat hun papa er deel van uit maakt.

Frow Steeman maakte de illustraties van ‘Zo groot als papa. Ze ontwerpt cd-hoezen, affiches, flyers en maakt cartoons en schilderijen. Ook illustreerde ze verscheidene boeken voor beginnende lezers en prentenboeken.

Voor ‘Zo groot als papa’ koos ze voor kleurrijke illustraties in verschillende technieken. Frow is veelzijdig en dat merken we ook aan dit boek: oliekrijt, kleurpotlood, acrylverf, viltstift en collage. De prenten zijn geïnspireerd op kindertekeningen en vormen daarom een meerwaarde. De eenvoud en de naïeve uitwerking zetten mee de toon van dit boek. De stemmen van broer en zus worden op die manier nog dikker in de verf gezet. Een mooi voorbeeld daarvan is de tekening van een brandend huis. Het lijkt wel alsof de vlammen die uit het venster komen, getekend zijn door een kind. Dit fijne boek is een aanrader. Het deed me glimlachen en het zal ongetwijfeld vele kinderen en hun ouders bekoren.

Kristien Dieltiens

.
.