Peter van Olmen over...‘Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders’ van Kathleen Vereecken

Terug naar lijst
 

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders

Titel: Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders
Auteur: Kathleen Vereecken
Uitgeverij: Lannoo, 2014
ISBN: 978 94 014 2179 9
Illustraties: Eva Mouton

Terug naar lijst

Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders – Kathleen Vereecken en Eva Mouton

‘Ik heet Jan en ik ben niets bijzonders’ gaat over een jongetje dat zich niet bijzonder voelt. Alleen die naam al. Jan, kan het nog gewoner? Jan kan niets wat andere mensen niet kunnen. Ja, zijn vader, die kan hard rennen. En zijn zus, die is superslim. En zijn grootvader heeft de langste neusharen die je ooit gezien hebt. Maar Jan? Jan valt niet op. Zelfs niet in zijn eigen gezin.

Dus gaat Jan op een dag, samen met zijn buurmeisje Nina – die wel bijzonder is, want die heeft dus een kop vuurrode krullen – op zoek naar iets wat hem bijzonder kan maken. Het moet maar eens gedaan zijn met dat normaal zijn.

Maar hoe word je bijzonder? Hoe doen al die bijzondere mensen dat? Als hij nou eens een record brak? Alle mensen in ‘Het Guinness Book of World Records’ hebben dingen gedaan die niemand anders kan. En dat brengt hem op een idee.

Samen met Nina zoekt Jan recordhouders op. Ze ontmoeten allerlei gekke mensen. Zoals de man die het record op zijn naam heeft van langst op één been hinkelen. Maar hoe meer mensen Jan en Nina ontmoeten, hoe meer ze beseffen dat bijzonder zijn toch niet alles is. En uiteindelijk omarmt Jan wie hij is. En dat is normaal. Iedereen wil bijzonder zijn, pff, zegt hij. Maar ik niet meer. En is dat nou niet net bijzonder?

Als lezer is Jans besluit een hele opluchting. Hebben we niet allemaal ooit met het idee geworsteld bijzonder te willen zijn, om tot de conclusie te komen dat we het eigenlijk niet zijn? Met dit fijne boek toont Kathleen Vereecken aan dat het onderscheid tussen gewoon zijn en bijzonder zijn misschien helemaal niet zo bijzonder is.

Kathleen Vereecken weet van dit bijna filosofische onderwerp een avontuurlijk en spannend verhaal te maken. En dat is schrijfkunst. ‘Jan’ is een gek boek. ‘Jan’ is een spannend boek. ‘Jan’ is een raar boek. Met haar gekende fijne stijl schildert Kathleen glimlach na glimlach op je gezicht. Vaak beschrijft ze de wereld door metaforen die enkel uit het oog van een kind kunnen komen. ‘Ik trek mijn stoel zo dicht mogelijk bij hem, en toon hem mijn boek. Zijn ogen dwarrelen als blaadjes naar beneden.’

Maar ‘Jan’ is bovenal een prachtig geïllustreerd boek, door de – ja toch wel – bijzondere Eva Mouton. Vaak nemen Eva’s prenten het verhaal volledig over en verdwijnt de tekst naar de achtergrond. En dat is opnieuw heel bijzonder. Zoals die keer dat Jan door een spiegel wil rennen om er aan de andere kant uit te komen zoals Alice in Wonderland, maar er natuurlijk keihard tegenaan knalt.

Na het lezen van dit fijne boek weet ik één ding zeker: ik heet Peter en ik ben niets bijzonder, maar Kathleen en Eva zijn dat wel!

Peter Van Olmen (met de hulp van Lotte).

.
.