Laure van den Broeck over...‘De Kleine Odessa’ van Peter van Olmen

Terug naar lijst
 

De Kleine Odessa

Titel: De Kleine Odessa
Auteur: Peter van Olmen
Uitgeverij: Lannoo, 2009
ISBN: 978 90 475 0850 2
Illustraties:

Terug naar lijst

De Kleine Odessa

Is dit een jeugdboek? Een kinderboek? Het is een boek voor lezers, dames en heren.

Het is een boek voor lezers, die houden van bibliotheken met krakende vloeren waar het lekker geurt naar van die mooi ingebonden boeken. Al die lezers hebben vast nog nooit gehoord van Scribopolis, de stad waar schrijvers wonen. Maar hoe komen we in Scribopolis?

Het verhaal begint wanneer onze heldin Odessa, een meisje dat van haar moeder niet naar buiten mag, lekker ongehoorzaam 's nachts het dak op klautert en een lange zwerftocht maakt over de daken in de stad. Tijdens deze tocht vindt ze Boekus, een dik boek dat opgloeit als ze dichterbij komt. Algauw blijken er nog andere ongure figuren op pad te zijn die nacht, die haar Boekus willen ontfutselen.

En dat is nog maar het begin van Odessa's problemen, als vervolgens haar mysterieuze moeder (Waarom mag Odessa niks? Waarom leeft haar moeder ondergedoken? Met een schuilnaam?) gekidnapt wordt door een booswicht, Mabarak. De zoektocht naar haar moeder leidt Odessa naar Scribopolis, in het gezelschap van een nieuwe bondgenoot. Lode A is klein, want hij is een kanarie, maar hij heeft een enorme persoonlijkheid. Hij rookt vieze sigaren, raast en vloekt en scheldt en schudt de ene na de andere gevatte opmerking uit zijn vleugels. Wanneer Odessa hem vraagt: 'Ben je dan nooit bang?' antwoordt Lode: 'Bang? Ik heb het ooit eens geprobeerd, maar ik vind er niks aan'. Ik heb dus wat afgegiecheld, onder de lakens met mijn zaklamp en 'De Kleine Odessa'. Het was ook een korte nacht, want het werd alsmaar spannender. Niet alleen is dit een boek voor boekenwurmen, het is ook een boek voor iedereen die houdt van een gezonde dosis actie. Er wordt gedreigd, gespuugd en flauwgevallen. Er wordt gemarteld en de spetters Gnorkenbloed vliegen in het rond. Het is een boek met een fantastisch kleurrijke reeks personages. Er zijn ridders en draken en vliegende paarden. Een uniek aspect aan dit boek is de stoet echte schrijvers die allemaal herkenbaar worden opgevoerd, van Ernest Hemingway tot de zusjes Brontë. Er is ook nog een schrijver met flaporen die graag regeltjes verzint (raad eens?) en de grootste schrijver ooit, van wie Odessa hoopt te horen te krijgen dat hij haar vader is.

'De Kleine Odessa' zit vol vondsten en verwijzingen naar boeken en films - van het werk van Tolkien tot Monty Python - en voor de oudere lezers is het een plezier om die allemaal te ontdekken. Peter Van Olmen demonstreert hoe leesplezier leidt tot schrijfplezier, met een prachtig resultaat van dat schrijven: een boek als een kasteel, met vele kamertjes en een flink stuk wereldliteratuur in de fundamenten. Net zoals in die grote werken wordt er met magisch poeder gestrooid, gaat het verkeerd in de liefde, en maken de helden op stinkende kamelen lange tochten vol gevaar, op zoek naar de oplossing van een groot raadsel. Wie is Odessa's vader, en zal ze hem vinden?   

Ondertussen verscheen ook een tweede deel: 'De Kleine Odessa en het Geheim van Lode A'.

Laure Van den Broeck.

.
.