Elisa van Spronsen over...‘Krabbels van Bien’ van Simone Arts

Terug naar lijst
 

Krabbels van Bien

Titel: Krabbels van Bien
Auteur: Simone Arts
Uitgeverij: Holland
ISBN: 978 90 251 1218 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Normaal =

• Dat je vader op tijd thuiskomt, eten kookt, met je praat enzo
• Een verjaardag met veel cadeaus en glitters
• Een moeder die onder aan de trap roept dat je NU ECHT moet gaan slapen
• Dat je moed hebt om dingen te zeggen. Ook als ze eng zijn of niet-normaal...

Niet normaal =

• Een vader ide pas thuiskomt als de pizza’s verbrand in de oven liggen.
• Je verjaardag in je eentje vieren omdat je vader het vergeten is.
• Niet durven praten over mama omdat je dan gaat huilen.

Bien is een meisje van bijna 11 en ze heeft een opschrijfboekje waarin ze krabbelt. Ze kreeg het dagboek van haar moeder, die een half jaar geleden zomaar plotseling verongelukte. Natuurlijk is Bien daar hartstikke verdrietig over. Ze mist haar moeder enorm, durft er moeilijk over te praten (straks gaat ze huilen!) en dan is het thuis ook nog eens een puinhoop. Papa werkt alleen maar en vergeet door zijn eigen verdriet voor zijn dochter te zorgen. Bien moet zelf de vieze handdoeken wassen en als zij geen boodschappen doet is er helemaal niets te eten in huis.

Maar... gelukkig zijn er ook leuke dingen in het leven van Bien! Zo krijgt ze een superleuke overbuurjongen met niet-normaal bruine ogen, maakt ze vrienden op haar nieuwe school en mag ze hondje Mops van de buurvrouw heel vaak uitlaten. Over dit alles schrijft Bien in haar opschrijfboekje. Ook verzamelt ze bijzondere woorden, woorden van verlangen.

Moed
Als je moed hebt, durf je dingen. Ook als ze eng zijn, of verboden, of niet normaal op een of andere manier. Als je moed hebt, heb je lef. Dan vertrouw je op jezelf.
En: moed is maar twee letters minder dan ‘moeder’.

Het is natuurlijk heel erg erg wat Bien heeft meegemaakt, maar het fijne is dat 'Krabbels van Bien' helemaal niet als een heel ‘zwaar boek’ leest. Er staan veel grapjes in, het is vlot geschreven en gelukkig krijgt Bien hulp van veel mensen om haar heen. Dat zorgt ervoor dat het óók een vrolijk en optimistisch verhaal is. En Bien is zo’n leuk en herkenbaar meisje van bijna 11! Ze is lief & stoer, dapper & onzeker en een echte aanpakker. Je begrijpt haar gevoelens zo goed, waardoor je heel erg met haar meeleeft en je het boek waarschijnlijk in één ruk uitleest.

'Krabbels van Bien' staat vol krabbels, lijstjes, dromen, notities en opent met een jaarboek van Biens nieuwe school. Dat leest lekker afwisselend en maakt het een echt meisjesboek van nu!

Elisa van Spronsen.
 

.
.