Mirjam Oldenhave over...‘Een broeierige avond’ van Chris Bos

Terug naar lijst
 

Een broeierige avond

Titel: Een broeierige avond
Auteur: Chris Bos
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 4908 5
Illustraties:

Terug naar lijst

De 4LL (Lana, Luus, Lisanne en Lot) zijn al vriendinnen vanaf hun middelbare schooltijd. Ze hebben elkaar na hun eindexamen een jaar niet gezien, maar nu gaan ze samen op vakantie naar een Waddeneiland.
Wilco Doevendans is daar ook. Samen met zijn vader werkt hij aan de verbouwing van een huis. Wilco is een stille jongen, 'meer een doener dan een prater'. Meisjes vinden hem aantrekkelijk, maar hij weet zich daar eigenlijk geen raad mee.

Van de vier meiden leren we Luus het beste kennen. Zij zit in een periode waarin ze van alles en iedereen baalt, vooral van zichzelf.
Het verhaal begint rustig, maar je voelt al meteen dat het mis zal gaan. Dat komt door de spanning tussen de regels door, maar ook door de inleiding, daarin wordt voorspeld dat de bom zal barsten. De vriendschap tussen de vier meisjes blijkt op knappen te staan, Wilco wordt versierd en bedreigd. Buiten wordt het steeds warmer en benauwder. Op een dag komt ook Hugo er nog bij, een mooie, succesvolle dertiger, die de spanning op alle gebieden vergroot...

Chris Bos schrijft geweldige dialogen. Ik lees zijn boek ‘Eigen schuld' vaak opnieuw, om weer even te zien hoe echte kinderen praten. Ook in ‘Een broeierige avond' zijn de gesprekken ijzersterk: ze lijken heel gewoon, maar eigenlijk staan ze constant strak van de spanning.
Helaas vond ik de vier meiden niet zo levensecht. Ik vond ze eerder in een soap thuishoren dan in een boek van Chris Bos: ze zijn vaak onaardig en zelfs gemeen en tuttig. Toch vond ik het een spannend boek en heerlijk om te lezen.

Mirjam Oldenhave.

.
.