Ted van Lieshout over...‘Geen houden aan’ van Kees Spiering

Terug naar lijst
 

Geen houden aan

Titel: Geen houden aan
Auteur: Kees Spiering
Uitgeverij: Querido, 2004
ISBN: 978 90 4510 0739
Illustraties: Olivia Ettema

Terug naar lijst

Er verschijnen niet veel dichtbundels voor kinderen de laatste jaren. Toch zijn er wel boeken die bewijzen dat poëzie voor kinderen echt wel de moeite waard is. Jaap Robben en Simon van der Geest hebben prachtig werk uitgebracht. De laatste kreeg zelfs de Gouden Griffel 2011 voor een lang gedicht: 'Dissus'. Dat was lang niet voorgekomen. En natuurlijk is er elk jaar het 'Querido's Poëziespektakel', waar ik zelf aan mee mag werken, en waarin veel gedichten voor kinderen staan. Steeds meer dichters sturen er werk voor in. Daaruit blijkt dat gedichten léven.

Tegelijkertijd ben ik een beetje droevig omdat er maar weinig dichtbundels voor kleine en grotere kinderen in de boekhandels en bibliotheken terecht komen. In jaren is er geen nieuwe bundel meer verschenen van Leendert Witvliet. Ook van Remco Ekkers, Johanna Kruit en Fetze Pijlman is al een poos geen nieuw gedichtenboek meer uitgekomen. Als uitgeverijen bang zijn dat ze er te weinig exemplaren van zullen verkopen - en het is nu eenmaal waar dat veel kinderen niet meteen aan versjes of gedichten denken als ze een boek mogen kopen of een boek willen lenen bij de bieb - dúrven ze niet! Maar ook al verkopen bundels niet zo goed, het is toch belangrijk dat er gedichten blijven verschijnen. Gedichten geven een andere kijk op de wereld. Ze helpen je om met open ogen naar alles om je heen te kijken, om over dingen anders na te denken dan je gewend bent, om over nieuwe dingen na te gaan denken.

Eén van de dichters van wie het erg is dat er al in geen jaren meer een nieuwe bundel is verschenen, is Kees Spiering. Volgens mij is hij een van de beste dichters voor de jeugd die er in Nederland zijn, maar zijn laatste bundel is alweer uit 2004. 'Geen houden aan', heet die, hij is geïllustreerd door Olivia Ettema en hij werd gepubliceerd door uitgeverij Querido. Hier is een gedicht uit die bundel:

Muzikant

Hij is van ver
naar deze supermarkt gekomen.
Zit naast de ingang, zo laag
niemand ziet waarop.

Oud voor vader, jong voor opa
tevreden als een oom
die heeft gevaren. In zijn gezicht
heeft de tijd elke reis in kaart gebracht.

In het plantsoen wordt al geschaatst
de wind vindt je botten
wat je ook draagt, zijn hoofd is in zijn kraag
gezakt, hij wordt een reuzenschildpad straks

Maar nu spreidt en sluit hij nog de zon
uit zijn accordeon. Gooi je een munt
dan lacht hij je warm
tot ver in de avond.

Wat ik zo mooi vind aan de gedichten van Kees Spiering is zijn heldere taal en de natuurlijkheid van de beelden die hij schetst. Hij kan taal bijzonder maken door taal gewóón te laten. Ga eens in de bibliotheek op zoek naar bundels van Kees Spiering. Kun je niks vinden, zoek dan eens zijn gedichten op in 'Querido's Poëziespektakel'. Gelukkig staat hij in deel 1 en ook in deel 2 en ook in deel 3 en ook in deel 4 en hopelijk ook in deel 5, maar dat verschijnt pas in augustus van dit jaar.

Ted van Lieshout.
 

.
.