Jacqueline van Maarsen over...‘Jubeltenen’ van Rita Verschuur

Terug naar lijst
 

Jubeltenen

Titel: Jubeltenen
Auteur: Rita Verschuur
Uitgeverij: Unieboek, 1998
ISBN: 978 90 0003 1887
Illustraties:

Terug naar lijst

Tekenwedstrijd

De kinderen van de hoogste klassen doen mee aan de tekenwedstrijd die over de bevrijding moet gaan. Er komt een tentoonstelling van alle ingezonden tekeningen. En de meesters en juffen zijn de jury die de tekeningen beoordelen voor de prijs.

Rita weet al gauw wat ze gaat tekenen. Het is twee jaar na de oorlog en ze herinnert zich nog precies hoe het was: op straat juichende mensen en veel vlaggen. Samen met haar vader loopt ze daar. Haar vader heeft schoenen aan waarvan de tenen omhoog wijzen. Zijn jubeltenen. Die tekent ze ook. Rita denkt dat haar tekening best de prijs zou kunnen winnen.

Carla, haar beste vriendin die naast haar zit in de klas, vraagt aan Rita wat ze zal maken. ‘Maak maar een rijtje duinen met het kruis van de erebegraafplaats op de hoogste top’ zegt Rita , ‘en een wapperende vlag en een V van vogels in de lucht. De V van ‘vrede’ en van ‘victorie’’. Omdat Rita wel eens bij Carla logeert, weet ze dat je vanuit haar kamer over de duinen heen de zee kunt zien.

Ze leveren hun tekeningen tegelijk in. Maar eerst krabbelt Carla er nog gauw wat bij.

In de boeken ‘Jubeltenen’ en ‘De prijs’ lees je Rita’s gedachten. Die gedachten beginnen bij de tekeningen, maar ze gaan ook over andere dingen. Zo leer je Rita heel goed kennen en weet je bijvoorbeeld dat ze een mamma heeft en een moeder. Haar vader was eerst met mamma getrouwd en nu met moeder.

Pappa en moeder komen naar de prijsuitreiking. Mamma is er niet, die woont te ver weg, denkt Rita. Moeder kijkt heel lang naar de tekening van Carla. Maar pappa kijkt heel lang naar de tekening van Rita. ‘Dat zou mamma ook gedaan hebben als ze hier was’, denkt Rita.

In ‘De prijs’ kan je niet alleen lezen wie die prijs voor de beste tekening krijgt, maar ook dat Rita’s neefje Eelco komt logeren.

Stiekem is Rita een beetje verliefd op Eelco. Zijn moeder is de zuster van mamma. Rita dacht eerst dat hij daarom niet zou mogen komen logeren van moeder. Maar ze merkt al gauw dat moeder hem juist heel aardig vindt en veel met hem praat. Ook over kunst en over het gevoel dat je bij het zien ervan krijgt. Rita moet denken aan wat de meester op de prijsuitreiking gezegd heeft. Dat je heel lang naar kunst kunt kijken zonder dat het je gaat vervelen.

Moeder zegt: ‘Ga maar met Eelco naar de tentoonstelling op school, dan kan hij jullie tekeningen zien’. Bij school komen ze Carla tegen.

Rita is eigenlijk boos op haar vriendin omdat ze aan niemand vertelt dat ze haar tekening niet zelf bedacht heeft. Eelco vindt die van Rita erg leuk. Maar bij die van Carla blijft hij lang stil staan. Rita is bang dat Eelco verliefd op Carla gaat worden omdat hij haar tekening zo mooi vindt.

Carla vertelt nu gewoon aan Eelco dat Rita haar tekening bedacht heeft. Opeens is Rita niet meer boos op haar. Ze kijkt nog eens goed naar de tekening van Carla. En nu ziet ze wat Carla er op het laatst nog bij getekend heeft. En wat er daardoor met de duinen en het kruis op de tekening gebeurd is. Ze weet opeens waarom iedereen die tekening van Carla zo mooi vindt.

Als je deze boeken gelezen hebt, dan weet jij dat ook. En ook dat Eelco niet verliefd op Carla is geworden.

Samen fietsen Rita en Eelco naar het strand. Ze rennen langs de zee.
‘Ha die Rietepiet’ roept Eelco.
‘Ha die Elebeel’ roept Rita.

Carla is haar tekening niet!

Jacqueline van Maarsen.

 

.
.